Film

Skribent

Kristin

5 mars 2010 | 11:27

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa manliga huvudroll

Det börjar nog bli lite nervöst och pirra lite i magarna hos de nominerade för Bästa manliga huvudroll. Det är dags för the final three på MovieZines lista över de 14 viktigaste kategorierna. På bronsplats hamnar Bästa manliga huvudroll.

Ända sedan starten av Oscarsgalan 1927 så har det delats ut ett pris till en skådespelare för bästa manliga huvudroll. Och alla har mottagit sina statyetter förutom två män, George C. Scott som vann 1971 för Patton men vägrade ta emot sitt pris. Och Marlon Brando.

När Brando 1973 vann sin andra Oscar för sin roll i Gudfadern så frånsa han sig vinsten. Detta på grund av att han inte gillade hur Hollywood framställde amerikas ursprungsbefolking (indianerna), för vilkas rättigheter Marlon Brando kämpade för.

Sean Penn däremot, han gick för ett år sedan och tog emot sin Oscar som han vunnit för sin tolking av den amerikanske politikern som slogs för homosexuellas rättigheter, Harvey Milk i "Milk".

2010 års nominerade är:


Jeff Bridges

 Jeff Bridges har sedan tidigare en nominering till Bästa manliga huvudroll, för "Starman" från 1984.  Årets nominering kommer för hans roll som Bad Blake i "Crazy Heart". Countrystjärnan Bad Blake har sett bättre dagar. Han dricker för mycket och för många dagar på turné har slitit ut honom. Men mötet med journalisten Jean Craddock (Maggie Gyllenhaal) får honom att vilja ändra på sina dålig vanor.


George Clooney

I Jason Reitmans Up in the Air har George Clooney huvudrollen då han spelar Ryan Bingham. Filmen handlar om just Ryan Bingham som är anställd på en företag som erbjuder tjänsten att avskeda personer på andra företag. Så han reser från ena änden av landet till det andra för att utföra den tjänsten. Och han älskar att resa och har inga intentioner att bo en längre tid i sin lägenhet. Men en dag så anställs en ung tjej som har en idé om att avskeda människor på distans, via internet och web-kameror. Ryan Bingham ser sin älskade tillvaro hotad.

George Clooney får i år sin andra nominering för bästa manliga huvudroll. 2007 fick han en nominering för sin roll som Michael Clayton i "Michael Clayton".


Colin Firth

Colin Firth spelar George Falconer i Tom Fords "En Enda Man". George Falconer är en collegeprofessor som planerar sitt självmord då han finner det svårt att klara av livet efter att hans livspartner, Jim, dött i en bilolycka. I "En Enda Man" får man följa George Falconers sista dag i livet och hur de människor han umgås med påverkar hans tankar om det han tänker göra.

Colin Firth har inga Oscarsnomineringar sedan tidigare.


Morgan Freeman

I "Invictus" spelar Morgan Freeman den Sydafrikanske presidenten Nelson Mandela. I filmen är Mandela precis nyvald i ett land som lider av grov rasism och i ett försök att ena sitt land så anmäler han ett sydafrikanst rygbylag till världsmästerskapen.

Det är Morgan Freemans tredje nominering till en Oscar för Bästa manliga huvudroll. Tidigare har han fått nomineringar för sina roller i "Driving Miss Daisy" (1989) och "Nyckeln till frihet" (1994).


Jeremy Renner

I Katheryn Bigelows "The Hurt Locker" spelar Jeremy Renner Staff Sergeant William James. När SS William James ansluter till bombgruppen i Irak så har resten av gruppen bara några veckor kvar tills de får åka hem. Som bombexpert så älskar William James det han gör och de andra i bombgruppen tycker att hans risktagande kan kosta dem deras liv.

Det är Jeremy Renners första nominering till en Oscar.

| 5 mars 2010 11:27 |