Film

Skribent

Kristin

2 mars 2010 | 11:39

Nedräkning till Oscarsgalan - Bästa manliga biroll

Bara för att en manlig skådespelare inte är med i varenda scen eller pratar hela tiden betyder det inte att hans karaktär inte är viktig för filmens handling. Det vill The Academy ta vara på och delar därför ut ett pris till bästa manliga biroll, kategori sex på MovieZines lista över de 14 viktigaste kategorierna.

Priset infördes 1936 då det blev två kategorier av bästa manliga skådespelarpriset, en för bästa biroll och en för bästa skådespelare. Walter Brennan, mannen som tog hem det första priset, är personen som har flest vinster, tre stycken. Han har också tillsammans med Claude Rains, Arthur Kennedy och Jack Nicholson flest nomineringar med fyra stycken.

Förra året vann Heath Ledger för sin roll som Jokern i "The Dark Knight". Han var den förste som vann priset postumt, alltså efter sin död.

Årets högst levande nominerade är:

Matt Damon

I Clint Eastwoods film "Invictus - De oövervinneliga" spelar Matt Damon François Pienaar en sydafrikansk rygbyspelare. Nyvalde Nelson Mandela hejar på sitt Sydafrikanska rygbylandslag i världsmästerskapen i ett försök att ena sitt land.

Matt Damon har ingen tidigare nominering i den här kategorin, men han har en vinst och en nominering sedan tidigare i Oscarsammanhang. 1998 vann han och Ben Affleck en Oscar för Bästa Originalmanus för filmen "Will Hunting". För vilken Matt Damon också fick en nominering som Bästa manliga skådespelare.

Woody Harrelson

För sin roll som kapten Tony Stone i "The Messenger" har Woody Harrelson fått en nominering för Bästa manliga biroll. Det är hans första nominering i den kategorin och hans andra Oscarnominering totalt då han 1997 blev nominerad till Bästa manliga huvudroll för rolltolkingen Larry Flynt i "Larry Flynt - Skandalernas man".

Christopher Plummer

I "The Last Station" spelar Christopher Plummer den ryske författaren Leo Tolstoy. En Tolstoy som kämpar med att balansera kändisskap och rikedom med hans tro på ett liv utan materiella rikedomar och fysisk kärlek. Det är Christopher Plummers första Oscarnominering.

Stanley Tucci

I "Flickan från ovan" blir en ung flicka mördad och hon kan från himlen titta ner på sin familj och mördaren. Hon väger viljan att hämnas på sin mördare med faktumet att hennes familj måste få komma över sorgen. Stanley Tucci spelar George Harvey, den tystlåtna grannen som ingen misstänker. Det är Stanley Tuccis första nominering till en Oscar.

Christoph Waltz

Överste Hans Landa är Nazitysklands mest fruktade judejägare. Han ger inte upp förrän han har hittat varenda jude och han låter inte något komma i han väg. Han låter inte heller något komma i vägen för honom själv. Visst, han kämpar för Tyskland, men finns det en chans att han kan överleva medan Tyskland så går under så tar han den.

Christph Waltz som spelar överste Hans Landa i "Inglourious Basterds", är född i Wien i Österrike och det hans första Oscarnominering. Han vann en BAFTA för bästa manliga biroll för rollen som Hans Landa.

| 2 mars 2010 11:39 |