Film

Skribent

Kristin

6 mars 2010 | 14:01

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa kvinnliga huvudroll

Vi närmar oss slutet av vår väntan på årets filmhändelse, bara två kategorier kvar på MovieZines nedräkningslista. På silverplats hittar vi Bästa kvinnliga huvudroll.

Bästa kvinnliga huvudroll har funnits med som kategori på Oscarsgalan ända sen den allra första 1927.

Den som har vunnit det här priset flest gånger är Katharine Hepburn med fyra vinster i bagaget. Det elva kvinnor som har vunnit priset två gånger, däribland svenska Ingrid Bergman. Hon vann 1957 för sin roll i "Anastasia" och 1945 för rollen som Paula Alquist i "Gaslight".

Något som kan låta lite lusigt är att det 1969 faktiskt blev oavgjort mellan två aktriser. Katharine Hepburn och Barbra Streisand fick dela på på äran att bli det årets pristagare.

Kate Winslet vann däremot ensam på den senaste galan för sin roll i "The Reader".

I år är de nominerade:


Sandra Bullock

Sandra Bullock får sin första Oscarsnominering någonsin för sin roll som Leigh Anne Tuohy i "The Blind Side".  Leigh Anne Touhy lever det goda livet i den amerikanska södern, hon tar hand om sina två barn och sin man. En dag möter hon Michael Oher, en hemlös och traumatiserad pojke som hon tar in i sitt hem. Och med hjälp av familjen Touhy så hamnar Michael i skolas amerikanska fotbollag och får en framtid.


Helen Mirren

Det är Helen Mirrens andra nominering, den hon får för sin roll som Leo Tolstoys fru, Sofya Tolstoy, i "The Last Station". Högste ledare för den rörelsen som bildats runt den ryske författaren Leo Tolstoy tycker att när Tolstoy dör ska hans verk gå till folket. Men det tycker inte Tolstoys fru Sofya, som vill att hennes barn ska ha ett arv.

2006 vann Helen Mirren en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll för sin rollprestation i The Queen.


Carey Mulligan

I "An Education" spelar Carey Mulligan Jenny Miller, en tjej som står på tröskeln till vuxenvärlden. Hennes föräldrar förväntar sig att hon ska börja på Oxford. Men när Jenny träffar en man som är betydligt äldre än henne själv och börjar leva livet så som han lever det så börjar hon ändra uppfattning om vad som är viktigt i livet. Men är ett sådant liv värt priset som hon måste betala, eller är en utbildning det enda rätta?

Det är Carey Mulligans första nominering.


Gabourey Sidibe 

Det är också Gabourey Sidibes första Oscarsnominering. Hon har fått den för sin prestation i "Precious".  Gabourey Sidibe spelar Claireece "Precious" Jones, en överviktigt analfabet tjej från Harlem som är gravid med sitt andra barn. Pappan till barnen är Precious egen pappa som våldtagit henne och sedan lämnat hemmet. Hon blir misshandlad av sin mor, både fysiskt och psykiskt. Men en dag får hon en inbjudan att börja på en skola som ska hjälpa henne få en ny riktning i livet.


Meryl Streep

I "Julie & Julia" spelar Meryl Streep Julia Child, från början en amerikans diplomat fru i Paris men när hon försöker hitta något roligt att på dagarn upptäcker hon sin passion för matlagning. Julia Child blir en framgångsrik kock i hemlandet USA och sägs med sin bok "Mastering The Art Of French Cooking" ha förändrat sättet som amerikaner lagar mat.

Året nominering är den 13e för Meryl Streep i den här kategorin. Hon har också en vinst, 1983 vann hon för sin roll som Sophie Zawistowski I "Sophies choice".

| 6 mars 2010 14:01 |