Film

Skribent

Kristin

3 mars 2010 | 11:45

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa kvinnliga biroll

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna. Och bakom varje framgångsrik protagonist står en skådespelare i en biroll. Slår man ihop de två så visar det sig att bakom varje framgångsrik huvudrollsinnehavare står en skådespelerska i en kvinnlig biroll. Vilket också visar sig vara nummer 5 på Moviezines lista i nedräkningen till Oscarsgalan. Det är inte långt kvar nu..

Precis som med priset för Bästa manliga biroll så började det delas ut Oscarstatyetter för Bästa kvinnliga biroll 1936 efter att de delade upp priset för bästa skådespelerska i två kategorier.

Aktrisen Thelma Ritter är nog den det är mest synd om bland alla som någonsin fått en nominering för Bästa kvinnliga biroll. Thelma Ritter som på 50- och 60-talet gjorde filmer som "Allt om Eva" och "Parningstid", har rekordet på antalet nomineringar, 6 stycken. Men hon har inte en endaste vinst.

Ingrid Bergman har som enda svenska vunnit en gång, det var 1974 för hennes insatser som Greta Ohlsson i Mordet på Orientexpressen. 

Inga svenskor i år, om man inte räknar med svenskättlingen Maggie Gyllenhaal förstås, men de nominerade är:


Penélope Cruz

I "Nine" spelar Penélope Cruz Carla Albanese, den pressade regissören Guido Continis (Daniel Day Lewis) älskarinna. Penélope Cruz vann vid förra årets Oscarsgala priset för bästa kvinnliga biroll för sin prestation i Woody Allens "Vicky Christina Barcelona"


Vera Farmiga

Alex Goran är kvinnan som lever precis samma liv Ryan Bingham (George Clooney) gör och har samma inställning till det: Det är det bästa som finns. Det är Vera Farmiga som har fått en nominering för sin prestation som Alex Goran i Jason Reitmans "Up in the Air".


Maggie Gyllenhaal

För många giftemål, år på turné och drinkar har gjort countrystjärnan Bad Blake (Jeff Bridges) till en avdankad gitarrspelare som inte ens får ett riktigt gig. Maggie Gyllenhaals roll i filmen "Crazy Heart" är Jean Craddock, journalisten som hjälper Bad Blake att hitta tillbaka till sig själv och varför han började med musik från första början.


Anna Kendrick

I "Up in the Air" spelar Anna Kendrick Natalie Keener, en ung, överpresterande tjej som vill förändra hur Ryan Bingham (George Clooney) ska göra sitt jobb och riskerar därmed att förstöra hela hans älskade livstil. För att rädda hela situationen så visar Ryan Bingham vad som är så himla härligt med det han gör.


Mo'Nique

Den kvinnliga komikern Mo'Nique vann en BAFTA för bästa kvinnliga biroll för sin rollprestation som den elaka mamman Mary i "Precious" och nu är hon också nominerad till en Oscar i samma kategori.

| 3 mars 2010 11:45 |