Film

Skribent

Kristin

26 februari 2010 | 11:39

Nedräkning till Oscarsgalan -Bästa animerade film

I år är det nionde gången som priset för Bästa animerade film delas ut. Av de tidigare åtta gångerna har Pixar vunnit fyra. Vinner de detta år också eller kan de andra nominerade utmana? Nedräkningen fortsätter med kategori nummer 10, Bästa animerade film.

Statyetten för Bästa animerade film, Best Animated Feature, delades för första gången ut 2001. Med det har inte hindrat animerade filmer från att bli nominerade för Oscars. Till exempel fick "Skönheten och Odjuret" 1991 en nominering för bästa film, den första animerade filmen genom tiderna som lyckats med det.

Under den korta historia som bästa animerade film har funnits på galan har datoranimerade filmer dominerat vinsterna. 6 utav de 8 gångerna är det datoranimerade filmer som vunnit, undantagen är animefilmen "Spirited Away" (2002) och stop motion-animerade filmen "Wallace och Gromit - Varulvskanninens förbannelse" (2005). 

Bästa animerade film finns med som kategori på Oscarsgalan bara om minst åtta animerade filmer har haft biopremiär, i USA, under året. Av de filmer som haft premiär nomineras fem eller tre stycken.

Fem stycken filmer är nominerade i år, de är:

Coraline och spegelns hemlighet

Mannen som för 18 år sedan gjorde Nightmare before Christmas, Henry Selick, har kommit med en ny stop motion-animerad film, "Coraline och spegelns hemlighet". Den handlar om den lilla flickan Coraline som känner sig försummad av sina föräldrar. I huset som familjen just har flyttat in i hittar hon en dörr till en alternativ värld. En värld som ser exakt ut som hennes riktiga värld med de enda skillnaderna att människorna har knappar istället för ögon och hon är inte längre nonchalerad av sina föräldrar. Men det är lite för bra för att vara sant...

Den fantastiska räven

Wes Anderson gör sitt första försök till animerad film i filmatiseringen av Roald Dahls bok, Den fantastiska räven. George Clooney lånar ut sin röst till den fantastiske Mr Fox och Meryl Streep spelar Mrs Fox, frugan. Också Wes Andersons favoriter Bill Murray, Jason Schwartsman och Owen Wilson får alla använda sina röster till karaktärer i filmen. Den fantastiska räven ska i filmen med sin slughet försöka överlista de tre elaka bröderna Boggis, Bunce och Bean.

Prinsessan och grodan

Disneys "Prinsessan och grodan" handlar om Tiana som misstas för prinsessa och kysser en groda, den förtrollade prins Naveen, och förvandlas istället själv till en groda. "Prinsessan och grodan" är Disneys första traditionellt animerade film, det vill säga ritad och färglagd, sedan "Kogänget", 2004. Det är också Disneys första film med en afro-amerkansk prinsessa.


The secret of Kells

Den 12-åriga pojken Brendan lever på det avlägsna klostret Kells i 800-talets Irland. Munkarna på klostret håller på att bygga upp en mur som ska skydda mänskligheten mot de otäcka vikingarna. En dag kommer broder Aidan till klostret med en ofärdig bok som istället för muren kan skydda dem. Det blir Brendans uppdrag att färdigställa boken.

Upp

Av de åtta gånger som Bästa animerade filmpriset har delats ut så har Pixar vunnit hälften av gångerna. Pixars senaste verk heter "Upp" och handlar om den 78-årige mannen Carl Fredricksen som för att slippa behöva skickas till ett ålderdomshem knyter fast ett stort antal ballonger på sitt hus. Hans mål är Lost Falls i Sydamerika och av misstag har han med sig på resan pojkscouten Russel.

"Upp" är nominerad i fyra andra kategorier på Oscarsgalan, bland annat Bästa originalmanus. "Upp" är också den andra animerade filmen genom tiderna som har fått en Oscarsnominering för Bästa Film.

| 26 februari 2010 11:39 |