Film

Skribent

Kristin

7 mars 2010 | 14:01

Nedräkning till Oscars -Bästa Film

Nu är det bara några få ynka timmar kvar till vi vet vem som vinner bästa kostym, bästa scenografi, bästa manliga och kvinnliga huvudroll och alla andra kategorier. Men först ska vi titta lite närmare på den som MovieZine tycker är den viktigaste av alla kategorier på Oscarsgalan, Bästa Film.

På den allra första Oscarsgalan 1927 så fanns inte priset för bästa film. Istället fanns det två kategorier som kallades "Most outstanding production" (Bästa produktion) och "Most artistic Quality of production" (Bästa artistiska kvalitet på en produktion). Året därpå så slogs de ihop och blev Best production (bästa produktion) och 1931 så byttes namnet till Best picture (Bästa film)

På årets gala är det första gången sedan 1943 som det är mer än fem nominerade filmer i kategorin Bästa Film. De är: 

The Blind Side

(Produktionsbolag: Warner Bros.) Producerad av Gil Netter, Andrew A. Kosove och Broderick Johnson.

"The Blind Side" handlar om Leigh Anne Tuohy, en rik hemmafru som en dag tar in en hemlös kille, Michael Oher, i sitt hem och hjälper honom få en bättre framtid.


District 9

(Produktionsbolag: TriStar Pictures) "District 9" är producerad av Peter Jackson och Carolynne Cunningham. Det är Peter Jacksons fjärde nominering i den här kategorin. Det andra nomineringar kom för alla tre filmer i "Sagan om ringen"-triologin där "Sagan om Konungens återkomst" vann 2003. 

District 9 är filmen om en grupp rymdvarelser som 1982 landar i Johannesburg, Sydafrika. 28 år senare är de inte lika välkomna och de bor i stadens slumområden.

An Education

(Produktionsbolag: Sony Pictures Classics) "An Education" är producerad av Finola Dwyer och Amanda Posey, båda två förstagångsnominerade.

Filmen handlar om Jenny Miller, en brittisk tjej, som snart ska träda in i vuxenvärlden och börja på Oxford. Så en dag så träffar hon David Goldman, en man som har betydligt fler år på nacken än henne själv. Han visar henne att livet kan vara mer än att bara studera och hon börjar tvivla på om Oxford är rätt val. Men när hon får reda på mer om David så börjar hon också tvivla på om han har rätt.

The Hurt Locker

(Produktionsbolag: Summit Entertainment) Om "The Hurt Locker" vinner så får Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier och Greg Shapiro ta emot priset.

"The Hurt Locker" handlar om en bombgrupp i Irak som försöker överleva sina sista dagar av tjänstgöring. Men det är svårt när den nye i gruppen, William James, älskar det han gör lite väl mycket och därför tar onödiga risker för att få uppleva ruset han får av att utföra sitt jobb.


Inglourious Basterds

(Produktionsbolag: The Weinstein Company  och Universal Studios) Producerad av Lawrence Bender. Detta är hans tredje nominering i den här kategorin, tidigare har han fått den för "Pulp Fiction" (1994) och "Will Hunting" (1997).

I "Inglorious Basterds" åker en grupp med amerikanska judar ledda av Aldo Raine (Brad Pitt) till Nazityskland för att döda nazister. Där stöter de på den värsta av alla Nazister, förutom Hitler själv, Hans Landa som älskar jakten på judar. I "Inglorious Basterds" ingår också historien om Shosanna Dreyfus som vill hämnas sin mördade familj.

Precious

(Produktionsbolag: Lions Gate Entertainment) "Precious" är producerad av Lee Daniels, Sarah Siegel-Magness och Gary Magness, alla första gångs nominerade i den här kategorin. Lee Daniels har en nominering i årets gala för Bästa regi.

"Precious" handlar om en ung, överviktig och analfabet tjej från Harlem kallad Precious. Hon är gravid med sitt andra barn, båda barnen har kommit till under våldtäkter från Precious egen pappa. Mamman tror att det är Precious fel att pappan sedan lämnade hemmet och misshandlar därför Precious både fysiskt och psykiskt. Men så får Precious en chans att gå på en skola som vill kämpa för att hon ska få ett så bra liv som möjligt.

A Serious Man

(Produktionsbolag: Focus Features) Regisserad och producerad av bröderna Joel Coen och Ethan Coen. Efter som de två bröderna oftast jobbar ihop så har de också en gemensam nominering sedan tidigare i den här kategorin. Medan Ethan Coen har en egen nominering för "Fargo", men för den filmen fick istället Joel Coen en nominering för Bästa regi. Bröderna vann också en Oscar 2007 för Bästa film med "No country for old men".

"A Serious Man" handlar om en collegeprofessor, Larry Gopnik, som ser sitt liv falla samman när hans fru lämnar honom bara för Larrys bror vägrar flytta.

Upp

(Produktionsbolag: Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios) "Upp" som är pruducerad av Jonas Rivera, är den andra animerade filmen i Oscarshistorien som får en nominering för Bästa film.  

"Upp" handlar om den gamle farbrorn Carl Fredricksen som vägrar flytta till ett ålderdomshem och istället knyter fast tusentals ballonger på sitt hus och flyger iväg till sydamerika för att uppfylla ett löfte som han gjorde till sin fru. han råkar få med sig en pojkscout på resan och tillsammans så upplever de äventyr i Sydamerikas djungel.

Up in the Air

(Produktionsbolag: Paramount Pictures) "Up in the air" är producerad av Daniel Dubiecki, Ivan Reitman och Jason Reitman.

"Up in the air" är historien om Ryan Bingham som är anställd på en företag som erbjuder tjänsten att avskeda personer på andra företag. Så han reser från ena änden av landet till det andra för att utföra den tjänsten. Och det är en tillvaro han fullkomligt älskar. Men en dag så anställs Natalie Keener som har en idé om att avskeda människor på distans, via internet och web-kameror. Ryan Bingham ser det han gillar mest i hela livet hotat och beslutar sig för att visa Natalie Keener vad som är så bra med det han gör. 

 Avatar

(Produktionsbolag: 20th Century Fox) Är producerad av James Cameron och Jon Landau, det är de båda herrarnas andra nomeniering i den här kategorin. 1997 vann de en Oscar för "Titanic".

"Avatar" är historien om Jake Sully som åker till planeten Pandora för att infiltrera invånarna där men upptäcker att han trivs ibland dem och ställs inför ett val. Ska han utföra sitt uppdrag åt armén eller ska han försvara Pandoras invånare?

| 7 mars 2010 14:01 |