Film

Skribent

Andreas Samuelson

21 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa scenografi

Nedräkningen till Oscarsgalan fortsätter. Det är dags för en närmare titt på kulisserna.

Det är inte det lättaste att återskapa varken 1800-talets New Orleans, 1920-talets Long Island, New Jersey anno 1978, nutida rymden eller framtiden år 2025 men scenograferna för dessa filmer har lyckats med bravur. De nominerade är...

"American Hustle"

De nominerade: Judy Becker, Heather Loeffler

Bakgrund: Innan duon återskapade det färgstarka 1970-talet i David O. Russells drama så har de samarbetat med regissören på tidigare filmer ("The Fighter", "Silver Linings Playbook") men även skapat mer sterila, deppiga miljöer åt filmer som "Shame" och "Vi måste prata om Kevin".

Andra vinster: Hollywood Film Award

Tidigare Oscars: -

"Gravity"

De nominerade: Andy Nicholson, Rosie Goodwin, Joanne Woollard

Bakgrund: Woollard har jobbat med scenografi sedan 1980-talet med allt från "101 dalmatiner" till "Duvans vingslag". Nicholson och Goodwin har jobbat med mer extrema världar som "Alice i Underlandet" respektive "Harry Potter"-filmerna. Tillsammans har de lyckats åstadkomma en fantastisk återskapning av rymden.

Andra vinster: Excellence in Production Design Award på Art Directors Guild samt kritikerpriser i San Francisco, Phoenix, Las Vegas och Chicago.

Tidigare Oscars: Woollard nominerades för "Hope and Glory" så sent som 1988.

"Den store Gatsby"

De nominerade: Catherine Martin, Beverly Dunn

Bakgrund: Martin (även kostymör) har förutom Baz Luhrmanns övriga alster mest gjort kortfilm medan Dunn gick från assistent till scenograf på rysare som "House of Wax" och "Ghost Ship". Tillsammans har de fått till ett Luhrmann-typiskt förtrollande 20-tal med dess detaljer och miljöer.

Andra vinster: BAFTA, Excellence in Production Design Award på Art Directors Guild, Australian Film Institute Award, Broadcast Film Critics Association Award och Washington DC Area Film Critics Association Award.

Tidigare Oscars: Martin vann för "Moulin Rogue" och nominerades för "Australia" och "Romeo + Juliet".

"Her"

De nominerade: K.K. Barrett, Gene Serdena

Bakgrund: Serdena började med B-skräckisar på 1980-talet och övergick till titlar "The Fighter" och "Twilight". Barrett har samarbetat med Jonze på hans tidigare filmer men även med Sofia Coppola. De har byggt upp en framtidsvision som är aningen mer subtil än vanliga science fiction-rullar.

Andra vinster: Excellence in Production Design Award på Art Directors Guild och Los Angeles Film Critics Association Award.

Tidigare Oscars: -

"12 Years a Slave"

De nominerade: Adam Stockhausen, Alice Baker

Bakgrund: Baker arbetade som assistent under 90-talet innan hon blev scenograf för indiefilmer som "The Cooler" och "Killer Joe". Stockhausen har varvat kreddig, smal film ("Moonrise Kingdom", "Synecdoche, New York") med mer kommersiell ("Scream 4"). I Steve McQueens drama har de lyckats få till rätt touch av 1800-talets Amerika.

Andra vinster: -

Tidigare Oscars: -

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa scenografi:

"Benjamin Buttons otroliga liv", "Avatar", "Alice i Underlandet", "Hugo Cabret" och "Lincoln".

Vem tror du på som vinnare? Vilken film hoppas du ska vinna? Kommentera nedan.

| 21 februari 2014 10:01 |