Skribent

Andreas Samuelson

28 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa manliga huvudroll

Efter fyra nomineringar, är det äntligen dags för en Oscar för Leonardo DiCaprio? Tyck till!

Två britter. Tre amerikanare. Två gamla barnskådespelare. En veteran med över 50 års erfarenhet. En Oscarsvinnare, en som nominerats fyra gånger utan vinst, en som senast nominerades för 35 år sedan och två debutanter i Oscarssammanhanget. Det är en salig blandning men alla har imponerat tillräckligt för att lukta sig till den eftertraktade guldstatyetten. De nominerade är...

Bruce Dern - "Nebraska"

Bakgrund: Veteran med över 140 roller på meritlistan, oftast biroller i västernfilmer eller som skurkar/psykopater. Inledde karriären med billiga B-filmer, oftast av Roger Corman, innan han bevisade sin talang i titlar som "Den store Gatsby" och "När man skjuter hästar så...", och på senare år dykt upp i både "Monster" och "Django Unchained".

Andra vinster: Filmfestivalen i Cannes, National Board of Review Award samt kritikerpris i Los Angeles.

Tidigare Oscars: Nominerad för "Hemkomsten" (1978).

Leonardo DiCaprio - "The Wolf of Wall Street"

Bakgrund: Började som barnskådespelare i TV innan han slog igenom i "Gilbert Grape" och blev filmvärldens största flickidol med "Titanic" och "Romeo + Juliet". Har sedan dess växt upp och visat sig vara en dramatiskt fullfjädrad skådespelare via samarbeten med flera av Hollywoods främsta regissörer, inte minst Martin Scorsese.

Andra vinster: Golden Globe samt Critics Choice Award på Broadcast Film Critics Association Awards.

Tidigare Oscars: Nominerad för "Gilbert Grape", "The Aviator" och "Blood Diamond".

Chiwetel Ejiofor - "12 Years a Slave"

Bakgrund: Studerade drama i London innan han debuterade i Steven Spielbergs "Amistad" och blev en trogen birollsaktör i storfilmer som "Love Actually", "American Gangster", "2012" och "Salt" vid sidan om huvudroller i smalare filmer och TV-produktioner samt en aktiv karriär på teaterscenen.

Andra vinster: BAFTA samt ett dussintal kritikerpriser.

Tidigare Oscars: -

Christian Bale - "American Hustle"

Bakgrund: Brittisk barnskådespelare som växte upp och blev en av Hollywoods mest hyllade skådespelare. Upptäcktes av Steven Spielberg för "Solens rike" och slog som vuxen igenom med "American Psycho". Blev hela världens Batman i Christopher Nolans trilogi och har vid sidan om stora blockbusters gjort mer lågmäld indiefilm.

Andra vinster: Chlotrudis Award.

Tidigare Oscars: Vann för "The Fighter".

Matthew McConaughey - "Dallas Buyers Club"

Bakgrund: Texas-född aktör som efter några tveksamma första filmförsök ("Motorsågsmassakern 4") visade vad han gick för i starka dramer som "Lone Star" och "Amistad". Fastnade i ett träsk av dåliga romantiska komedier innan han gjorde en mindre dramatisk comeback med "The Lincoln Lawyer" och har det senaste året imponerat i flera tyngre dramer.

Andra vinster: Golden Globe, Hollywood Film Award, Desert Palm Achievement Award på Palm Springs International Film Festival, filmfestivalen i Rom, Screen Actors Guild Award samt flera kritikerpriser.

Tidigare Oscars: -

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa manliga huvudroll:

Sean Penn ("Milk"), Jeff Bridges ("Crazy Heart"), Colin Firth ("The King's Speech"), Jean Dujardin ("The Artist") och Daniel Day-Lewis ("Lincoln").

Vem tror du vinner, och vem hoppas du på? Rösta och kommentera nedan.

| 28 februari 2014 10:01 |