Skribent

Andreas Samuelson

27 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa kvinnliga huvudroll

Är det åter dags för Meryl Streep, eller tar Cate Blanchett Oscarn i år? Var med och rösta!

Ens filmstjärnestatus är aldrig komplett nog förrän man håller en huvudrolls-Oscar i handen. Skönhet och och en miljonlön är ingenting när det gäller att knipa den där guldstatyetten - en engagerad rollprestation, som exempelvis en bedragare, astronaut eller mamma, gör dock jobbet. De nominerade är...

Amy Adams - "American Hustle"

Bakgrund: Debuterade som skönhetsdrottning i komedin "Drop Dead Gorgeous" i slutet av 1990-talet och fick efter uppmärksammade biroller i bl.a. "Junebug" och "Catch Me If You Can" ett ordentligt genombrott med huvudrollen i Disney-komedin "Förtrollad". Har därefter varvat lättsamma komedier med tyngre dramar, med stor framgång.

Andra vinster: Golden Globe.

Tidigare Oscars: Nominerad för "Junebug", "Tvivel", "The Fighter" och "The Master".

Cate Blanchett - "Blue Jasmine"

Bakgrund: Hyllad australienska som inledde karriären med brittisk film och TV innan hon slog igenom med titelrollen i "Elizabeth" och importerades till Hollwyood där hon knep roller i storfilmer som "The Talented Mr. Ripley", "The Aviator" och "Sagan om ringen"-trilogin såväl som mer lågmälda indiefilmer.

Andra vinster: Golden Globe, BAFTA samt de flesta kritikerpriser.

Tidigare Oscars: Vann för "The Aviator". Även nominerad för "Elizabeth", "Notes on a Scandal", "I'm Not There" och "Elizabeth: The Golden Age".

Sandra Bullock - "Gravity"

Andra vinster: Desert Palm Achievement Award på Palm Springs International Film Festival, People's Choice Award samt flera kritikerpriser.

Bakgrund: Efter några år som B-filmsskådis så slog hon igenom med "Speed" i mitten av 1990-talet och blev hela Hollywoods älskling med en rad romantiska komedier. Hon visade sig dock även vara mer dramatiskt begåvad med filmer som "Crash" och "The Blind Side".

Tidigare Oscars: Vann för "The Blind Side".

Judi Dench - "Philomena"

Bakgrund: Brittisk, adlad veteran inom teater och TV som fick ett sentida (efter filmdebuten på 1960-talet) genombrott på vita duken som James Bonds chef M i "GoldenEye", som hon upprepade i samtliga uppföljare fram till senaste "Skyfall". Har därefter dykt upp i gott om kostymfilm och dramer men även mer kommersiell film.

Andra vinster: London Critics Circle Film Award.

Tidigare Oscars: Vann för "Shakespeare in Love". Nominerad ytterligare fem gånger.

Meryl Streep - "En familj - August: Osage County"

Bakgrund: Skådespelerskan som av många anses vara världens bästa och kan spela närapå vad som helst. Är en av få kvinnliga skådespelare i sin ålder som fortfarande får bra huvudroller. Har sedan slutet av 1970-talet varvat tunga dramer som "Sophies val" och "Tvivel" med kommersiell film som "Mamma Mia" och "Djävulen bär Prada".

Andra vinster: Capri Award.

Tidigare Oscars: Vann för "Kramer mot Kramer", "Sophies val" och "Järnladyn". Rekordnominerad ytterligare 14 gånger.

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll:

Kate Winslet ("The Reader"), Sandra Bullock ("The Blind Side"), Natalie Portman ("Black Swan"), Meryl Streep ("Järnladyn") och Jennifer Lawrence ("Du gör mig galen!").

Vem tror du tar hem Oscarn? Vem hoppas du på? Rösta och kommentera nedan.

| 27 februari 2014 10:01 |