Skribent

Andreas Samuelson

25 februari 2011 | 13:35

Nedräkning till Oscarn: Bästa kvinnliga huvudroll

Den 27 februari är det äntligen dags för Oscarsgalan och fram till dess kommer MovieZine göra en presentation av nomineringskategorierna, en ny varje dag.

Idag kollar vi närmare på de fem skådespelarskor som har blivit nominerade för sin rollprestation. De lyckligt utvalda i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll som blev nominerade är...

1. Annette Bening

För sin rollprestation i "The Kids Are All Right".

Trivia: Tidigare nominerad för "The Grifters" (1990), "American Beauty" (1999) och "Being Julia" (2004). Började skådespelarkarriären på scen i först San Francisco och sedan New York där hon fick sina TV-roller. Hon filmdebuterade i lättglömda komedin "Vrålet från vildmarken" med Dan Aykroyd men imponerade desto mer i kommande filmer som "Valmont", "Oskyldigt misstänkt" och "Bugsy", där hon träffade blivande maken Warren Beatty som hon även gjorde floppen "Love Affair" med. Har sedan dess varvat minnesvärda roller i filmer som "Richard III", "Presidenten och Miss Wade" och "Mars Attacks" med mindre lyckade filmval.

Skelett i garderoben: Har många missar på CV:et men att hon gjorde rymdkomedin Good Vibrations med Garry Shandling förvånade många.

2. Nicole Kidman

För sin rollprestation i "Rabbit Hole".

Trivia: Tidigare nominerad för "Moulin Rogue" (2001). Australienska född på Hawaii började med ballett men intresserade sig snart för mim och drama. Fick rekommendationsbrev från Jane Campion (som hon senare jobbade med i Porträtt av en dam) när hon jobbade på en teater och hoppade av skolan för att satsa på skådespeleriet. Filmdebuterade vid 16 års ålder i australienska julfavoriten "Bush Christmas" och fler filmroller följde innan hon blev ett känt ansikte internationellt med thrillern "Lugnt vatten" och miniserien "Bangkok Hilton". Hon var romantisk sidekick i "Days of Thunder" där hon träffade blivande maken Tom Cruise (som hon även gjorde "Drömmarnas horisont" och Stanley Kubricks "Eyes Wide Shut" med) och fick ett ordentligt genombrott med Golden Globe-belönade rollen som kändisbesatt väderflicka i Gus Van Sants Till varje pris. Var ett stabilt huvudrollsnamn i flera år i filmer som "The Others", "Dogville" och "Åter till Cold Mountain" innan flopparna började avlösa varandra och skamfila hennes stjärnstatus.

Tidigare vinster: "Timmarna" (2002)

Skelett i garderoben: "Magiska systrar", "Stepford Wives", "En förtrollad romans"... Finns en del att välja på även om senaste Adam Sandler-komedin "Min låtsasfru" är på en ny nivå av bottennapp.

3. Jennifer Lawrence

För sin rollprestation i "Winter's Bone".

Trivia: 20-årig som upptäcktes som tonåring i New York efter halvhjärtade försök som hejarklacksledare och modell. Uppmuntrades av castingagenter och fick efter inhopp i reklamfilmer roller i TV-serier och filmer, som bl.a. "The Burning Plain" med Charlize Theron och Kim Basinger. Snart aktuell i Jodie Fosters "The Beaver" och "X-Men: First Class".

Skelett i garderoben: TV-filmen "Not Another High School Show" står kanske inte högt på meritlistan.

4. Natalie Portman

För sin rollprestation i "Black Swan".

Trivia: Tidigare nominerad för "Closer" (2004). Född i Israel som dotter till en konstnärlig mamma som än idag är hennes agent. Flyttade till New York i tidig ålder och upptäcktes som 11-åring. Uppmuntrades till att bli modell men satsade på skådespeleri och gjorde en imponerande debut som Lolita i Luc Bessons "Leon". Roller följde i "Heat", "Alla säger I Love You" och "Mars Attacks" innan genombrottet som drottning Amidala i Star Wars-filmerna. Blev en stjärna att räkna med och dök upp i bl.a. "Åter till Cold Mountain", "Garden State" och "V för Vendetta" medan hon fortsätter studera psykologi på Harvard.

Skelett i garderoben: "Den magiska leksaksaffären" var nästan en lika stor skam för henne som för stackars Dustin Hoffman.

5.  Michelle Williams

För sin rollprestation i "Blue Valentine".

Trivia: Tidigare nominerad för "Brokeback Mountain" (2005). F.d. barnskådespelerska som efter mindre roller i "Lassie" och "Species" blev tonårsstjärna i populära TV-serien "Dawson's Creek". Trots stjärnstatus så valde Williams (med undantag för "Alla helgons blodiga natt - 20 år senare") att göra smalare filmer som "But I'm a Cheerleader", "Prozac Nation" och hyllade "The Station Agent". Bevisade sin talang i "Brokeback Mountain", där hon träffade maken Heath Ledger som hon även spelade med i "I'm Not There". Har på sistone jobbat med regissörer som Charlie Kaufman ("Synecdoche, New York"), Lukas Moodysson ("Mammut") och Martin Scorsese ("Shutter Island").

Skelett i garderoben: Har tack vare smarta val ett nästan klanderfritt CV men debutrollen i ett "Baywatch"-avsnitt var väl ett nödvändigt ont.

Förra årets vinnare: Sandra Bullock - "The Blind Side"

Tidigare vinnare: Kate Winslet - The Reader (2008)
Marion Cotillard - La Vie en Rose (2007)
Helen Mirren - The Queen (2006)
Reese Witherspoon - Walk the Line (2005)
Hilary Swank - Million Dollar Baby (2004) och Boys Don't Cry (1999)
Charlize Theron - Monster (2003)
Halle Berry - Monster's Ball (2001)
Julia Roberts - Erin Brokovich (1999)
Gwyneth Paltrow - Shakespeare in Love (1998)
Helen Hunt - Livet från den ljusa sidan (1997)
Frances McDormand - Fargo (1995)
Susan Sarandon - Dead Man Walking (1995)
Holly Hunter - Pianot (1993)
Jodie Foster - När lammen tystnar (1991) och Anklagad (1988)
Kathy Bates - Lida (1990)
Cher - Mångalen (1987)
Sally Field - En plats i mitt hjärta (1984) och Norma Rae (1979)
Meryl Streep - Sophies val (1982)
Katharine Hepburn - Sista sommaren (1981), Så tuktas ett lejon (1968), Gissa vem som kommer på middag? (1967) och Morning Glory (1933)
Jane Fonda - Hemkomsten (1978) och Klute - en smart snut (1971)
Diane Keaton - Annie Hall (1977)
Louise Fletcher - Gökboet (1975)
Glenda Jackson - Kärlek börjar med kast (1973) och När kvinnor älskar (1970)
Elizabeth Taylor - Vem är rädd för Virginia Woolf? (1966) och Inte för pengar (1960)
Julie Andrews - Mary Poppins (1964)
Ingrid Bergman - Anastasia (1956) och Gasljus (1944)
Vivien Leigh - Linje lusta (1951) och Borta med vinden (1939)
Olivia de Havilland - Arvtagerskan (1949) och Kärlek som aldrig dör (1946)
Bette Davis - Skandalen kring Julie (1938) och Tillbaka till livet (1935)
Luise Rainer - Den goda jorden (1937) och Den store Ziegfeld (1936)

Janet Gaynor fick den första statyetten för filmerna I sjunde himlen, Gatans ängel och Soluppgång när galan infördes 1929.

1969 gick priset för första och hittills enda gången till två vinnare, Barbara Streisand (Funny Girl) och Katharine Hepburn (Så tuktas ett lejon).

Men i år gissar MovieZine på: Natalie Portman - "Black Swan"

Ett ganska uppenbart val då hon tokhyllats, redan vunnit de flesta priser och varit nominerad tidigare. Någon av de andra kan skrälla, inte minst veteranen Bening men Kidman känns utesluten.

Vilken tror du vinner?

| 25 februari 2011 13:35 |