Skribent

EvaEpic

11 februari 2012 | 20:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa Dokumentärfilm

Nu är det dags igen! Den 26:e februari drar den heliga Oscarsgalan igång. Under tiden räknar vi på MovieZine ner genom att presentera de olika filmerna i nomineringskategorierna, en varje dag.

Vi inleder nedräkningen med att presentera de fem dokumentärfilmer som blivit nominerade.

Helvetet tur och retur
Regissör: Danfung Dennis

Detta är en dokumentär som belyser effekterna av moderna krig. Hur är det att leda soldater i krig? Hur är det att komma tillbaka till vardagen? Filmen ifrågasätter och svarar på dessa frågor som ingen annan film har gjort kring konflikterna i Afganistan.

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Regissörer: Marshall Curry, Sam Cullman

Under 2005 gjorde FBI en landstäckande sökning efter radikala miljöaktivister involverade i ”Earth Liberation Front”. En grupp som FBI kallar ”Amerikas största terroristhot”. Detta är en dokumentär som tar oss bakom kulisserna.

Paradise Lost 3: Purgatory
Regissörer: Joe Berlinger, Bruce Sinofsky

Detta är en fortsatt undersökning krig arresterandet av tre tonåringar som mördat tre unga pojkar i Arkansas, USA. De spenderade nästan 20 år i fängelset innan de blev frisläppta efter ett DNA-test som visade att de kanske var oskyldiga trots allt.

Pina
Regissör: Win Wenders

”Pina” är en tysk dokumentär tillägnad danskoreografen Pina Baush. Under förberedelserna för inspelningen dog hon plötsligt, vilket fick regissören att stoppa projektet. Men dansarna från ”Tanztheater Wuppertal” fick honom att fortsätta. Nu berättar andra dansare om Pina och dansar till hennes ära.

Undefeated
Regissör: TJ Martin, Dan Lindsay och Rich Middlemas

Manassas High School fotbollslag ska förändra sitt rykte från förlorare till vinnare med hjälp av tränaren Bill Courtney. Men många av spelarna stöter på problem och är rädda för att laget inte ska klara sig till slutspelen.

MovieZine gissar på: ”Hell and Back again”. Varje dag bombarderas vi med bilder från krig runt om i världen på nyheterna. Här får vi se verkligheten bakom att vara en soldat och deras känslomässiga kamp för att ta sig tillbaka. Dessutom är USA ett patriotiskt land, som älskar starka, riktiga känslor, så vi gissar på att denna får statyetten, trots att "Paradise Lost 3: Purgatory" gör sig förtjänt av den.

Förra årets vinnare:
”Inside Job” – Charles Ferguson och Audrey Marrs

Tidigare vinnare:
The Cove (2009)
Man on Wire (2008)
En obekväm sanning (2006)
Pingvinresan (2005)
The Fog of War (2003)
Bowling for Columbine (2002)
The Last days (1998)
When We Were Kings (1996)
Jag är framtiden (1993)
Artie Shaw (1986)
The Times of Harvey Milk (1984)
Harlan County, U.S.A. (1977)
I frihetens namn (1974)
The Hellstrom Chronicle (1971)
Woodstock (1970)
Krigsspel (1966)
Det nakna folket (1961)
Det vilda serengeti (1959)
Den vita vildmarken (1958)
Desert Victory (1943) fick den första statyetten när priset infördes men special-Oscars delades ut till Kukan och Nattbombare 1942.

| 11 februari 2012 20:01 |