Pina 2011

Dokumentär Musikal
Tyskland
110 MIN
Engelska
Franska
Spanska
Tyska
Pina poster

Synopsis

Dansfilm i 3D av Wim Wenders, tillägnad den legendariska koreografen Pina Bausch som gick bort 2009. Ensemblen från Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, framför Pinas unika och inspirerande verk. Publiken tas med på en sensuell och visuell resa in i nya dimensioner och rakt upp på scenen tillsammans med några av världens främsta dansare.
Ditt betyg
3.0 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pina
Biopremiär
21 oktober 2011
DVD-premiär
7 mars 2012
Språk
Engelska , Franska , Spanska , Tyska
Land
Tyskland
Distributör
TriArt Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

21 oktober 2011 | 11:01

Vackert - men mest för den insatte

Unike regissören Wim Wenders vänder sin konstnärliga lins mot dansarna från legendariske, avlidne koreografen Pina Bauschs ensemble. Fåordiga, symboliska intervjuer varvas med långa, pretentiösa danssekvenser. Det är vackert och fascinerande men Wenders envisa ambition till djup konst kombinerat med det smala ämnet gör att icke insatt publik lär tappa intresset långt innan filmen är över.

Pina Bausch var en tysk koreograf som bildade Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, ett danskompani som bidrog till förnyelse inom modern dans då den förenade denna med teater. De genomförde flera turnéer i Europa och hade enormt inflytande på både utvecklingen av modern dans och teater. Bausch avled 2009 men Wenders har återförenat hennes ensemble för intervjuer och uppträdanden, både på scen och offentliga platser som tunnelbanor, parker och simhallar.

För folk intresserade av dans, särskilt modern dans, är detta ett måste. Det fullständigt vältras i häftiga dansframträdanden där dansarna framför både dramatiska och glada danser i alla former. Det är varierat galet, konstigt, upplyftande, sexigt och fascinerande. Vad som först ser fånigt pretentiöst och svåruthärdligt ut griper sakta tag i en och man både häpnas och roas av de uppfinningsrika och lekfulla dansscenerna.

Man får även en stark bild av Bauschs enorma kärlek och engagemang i konsten hon jobbade för, enbart genom korta ord från hennes dansare som beskriver arbetet och relationerna dem emellan. Hur många fruktat henne och hennes aggressiva tillvägasätt men också upptäckt den passionerade, kärleksfulla konstnär hon faktiskt var. Däremot är det vagt och försiktigt, det hintas ofta och man kommer aldrig henne nära inpå utan får bara se henne ur dansarnas perspektiv och hennes konst.

Att Wenders är en egensinnig filmskapare har han bevisat med minnesvärda verk som "Himmel över Berlin", "Paris, Texas" och "Den amerikanske vännen". Att hanterar denna typ av konstnärliga dansfilm är det ingen tvekan om. Det är vackert, avskalat och suggestivt. Däremot avrättas mycket av det dokumentära av hans egna konstnärliga ambitioner och det informativa för de icke insatta försvinner lite i dimman. Med en speltid på en timme och 39 minuter blir det lite för mycket modern dans och för lite utstuderad inblick i den världen om man inte är ett fan.

| 21 oktober 2011 11:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pina