Film

Skribent

Kristin

22 februari 2010 | 15:18

Nedräkning till 2010 års Oscarsgala: Bästa Kostym

Med en djupdykning i de 14 viktigaste kategorierna räknar MovieZine ner till årets Oscarsgala. Först ut är Bästa kostym. Låt nedräkningen börja.

Oscarskategorin Bästa kostym, Best (achievement in) costume design, infördes på galan 1948. Då delades ett pris ut för bästa kostym i en färgfilm och ett pris för bästa kostym i en svartvit film. Det allra första priset delades i den svartvita kategorin ut till Sir Laurence Oliviers "Hamlet" och i färgkategorin vann Victor Flemings "Joan of Arc", med bland andra Ingrid Bergman.

Priset delas ut till den person som genom rätt klädval bäst har lyckats tolka en filmkaraktärs personlighet. 2009 års statyett gick till Michael O'Connor för sitt arbete i "The Duchess".

Detta år är de nominerade:

Bright Star

Arbetet i "Bright Star" har gett kostymdesignern Janet Pattinsons sin fjärde Oscarsnominering. "Bright Star" är filmen om poeten John Keats, spelad av Ben Whishaw och dennes tre år långa kärleksförhållande med Fanny (Abbie Cornish). Regin stod Jane Campion för och det är Janet Pattinsons tredje Oscarsnominering för bästa kostym i en film av Campion.

Coco - Livet före Chanel

Franska Catherine Leterrier har aldrig nominerats för en Oscar tidigare, men har haft en lång karriär inom den franska filmindustrin. "Coco - Livet före Chanel" handlar som titeln antyder om den franska modedesignern innan hon blev världsberömd. Audrey Tautou spelar den rebelliska Coco Chanel i filmen av Anne Fontaine.

The Imaginarium of Dr Parnassus

Monique Prudhomme jobbade senast med succén "Juno" men fick ingen kostymnominering för den. Det har hon däremot fått för Terry Gilliams "The Imaginarum of Dr. Parnassus", och det är också hennes allra första nominering. Det kringresande teaterkompaniet med Dr. Parnassus i spetsen ger sina åskådare något utöver det vanliga. Filmen blev Heath Ledgers sista.

Nine

Colleen Atwood är ingen främling till att vinna Oscars för bästa kostym, utav åtta nomineringar har hon vunnit två. 2003 vann hon för filmen "Chicago" och 2006 för "En Geishas Memoarer". "Nine", en film om en regissör i en medelålderskris som desperat försöker hitta inspiration till sin senaste film med bara en vecka till starten för filminspelningen. Det är Rob Marshalls och Colleen Atwoods tredje samarbete som har lett till en Oscarsnominering. Och de två första gångerna blev det vinst.

Young Victoria

Sandy Powell har åtta nomineringar i Oscarssammanhang och har vid två tillfållen fått gå hem med en statyett. 2005 för "The Aviator" och 1999 för "Shakespear In Love". "Young Victoria" handlar om drottning Victorias första år som regent över 1800-talets England. År kantade av en kärleksaffär med sin kusin prins Albert och politiska komplotter.

| 22 februari 2010 15:18 |