Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 januari 2024 | 07:00

Nattens TV-tips: Lyckad Stephen King-remake ”kittlar dödsskönt i kistan”

Det är inte alla Stephen King-filmatiseringar som lyckas, speciellt inte remakes. 2019 års ”Jurtjyrkogården” är dock ett undantag. Se den på TV i natt.
Det är inte lätt att tro att skräckmästaren Stephen King skulle bli rädd för något efter sin milslånga meritlista av rysliga böcker, men 1983 års roman ”Jurtjyrkogården” är den som han enligt utsago blivit genuint rädd av. Dock avskräcktes han inte att skriva manuset till 1989 års filmatisering, som blev en publiksuccé.
 
2019 kom en remake och en ovanligt lyckad sådan. Återigen är det familjen Creed vi följer när de flyttar till småstaden Ludlow i Maine, där pappa Louis (Jason Clarke) ska jobba som läkare. Men på vägen utanför hotar livsfarliga långtradare och ett stenkast in i skogen en ännu mer hotfull djurkyrkogård med mystiska krafter...
 
1980-talsversionen må vara något av en klassiker men den nya uppdaterar berättelsen med några smarta, effektiva ändringar. Dessutom med sevärda skådespelarna Amy Seimetz (”Alien: Covenant”) som hustrun Rachel och veteranen John Lithgow som grannen Jud.
 
Även denna film blev en kassasuccé med intäkter på över 113 miljoner dollar (på en 21 miljoners budget) som dessvärre resulterade i en usel prequel, fjolårets ”Jurtjyrkogården: Blodslinjer”. Vi är dock spända på vad regiduon Kevin Kölsch och Dennis Widmyer (som tidigare gjort underskattade ”Starry Eyes”) gör härnäst. Till dess är det värt att se - eller se om - denna rysliga lilla pärla.
 
I sin recension från 2019 skrev Jonna Vanhatalo att det är ”en riktigt ruskig gammeldags rysare som med enkla medel orsakar ordentligt med obehag. Filmen balanserar skräck, dramatik och ett stråk av lättare humor väl och känns trogen sin förlaga även om en hel del nya twistar är tillagda.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Jurtjyrkogården”:
 
I natt på TV12 02.00
Streama på SkyShowtime
| 3 januari 2024 07:00 |