Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

23 april 2015 | 12:00

Namninsamling mot rasdiskriminering i nya "Mulan"

En lista har på kort tid fått över 20 000 signaturer.
Vi är tämligen vana vid fenomenet att etniska roller spelas av västerländska skådespelare, även om karaktären i fråga kanske egentligen kommer från Afrika eller Asien. Ett av de senaste exemplen på detta var hur Ridley Scott rollbesatte sin bibel-rulle "Exodus: Gods and Kings" med Christian Bale och Joel Edgerton i rollerna som de avgjort icke-västerländska Moses och Ramses, något han också fick en hel del kritik för.

Nu förefaller det som att många människor har fått nog och istället vill göra någonting åt problematiken. Engelska "The Guardian" rapporterar om att en namninsamling pågår, som just nu samlat in över 20 000 namnunderskrifter, med målet att förmå Disney att rollbesätta nyversionen av "Mulan" med asiatiska skådespelare, istället för västerländska.

Så här skriver upphovsmakerskan Natalie Molnar:

- "Whitewashing", standarden att ge vita västerländska skådespelare och skådespelerskor roller som egentligen är menade som färgade karaktärer, är allt för vanligt i Hollywood. "The Last Airbender", "Pan", kommande "Ghost in the Shell, och många, många andra har demonstrerat det här problemet. Disney utannonserade precis att de ska utveckla en realistisk version av "Mulan". Tag ställning mot "whitewashing" i media. Skriv under den här namninsamlingen för att berätta för Disney att vi kräver att de rollbesätter en asiatisk "Mulan"!

Stör ni er på västerländska skådisar i icke-västerländska roller på film?
| 23 april 2015 12:00 |