Skribent

22 januari 2009 | 22:13

MovieZine tippar Oscarsvinnarna

Överlag väntade nomineringar som dock skakas av att den, enligt många, solklara Oscarsfavoriten "Revolutionary Road" av Sam Mendes med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio, ignorerades. I stället är fältet öppet för en liten brittisk filmsensation och att den andra skådisen någonsin kommer att få en Oscar postumt. MovieZines Kim Nilsson kommenterar här de tyngsta kategorierna.
Bästa film
"Benjamin Buttons otroliga liv"
"Frost/Nixon"
"Milk"
"The Reader"
"Slumdog Millionaire"

Liten chock att "Revolutionary Road" inte finns med och allas dark horse "The Dark Knight" blev också utan en nominering. Danny Boyles "Slumdog Millionaire" är förhandsfavorit efter storseger på Golden Globegalan, men jag tror mer på "Benjamin Buttons otroliga liv" som har den episka skalan akademin gillar eller det historiska dramat "Frost/Nixon". Att "The Reader" fick en egen nominering här var oväntat och jag hade också trott lite extra på "The Wrestler".

Bästa manliga huvudroll
Richard Jenkins ("The Visitor")
Frank Langella ("Frost/Nixon")
Sean Penn ("Milk")
Brad Pitt ("Benjamin Buttons otroliga liv")
Mickey Rourke ("The Wrestler")

Inga större överraskningar här utan det mesta verkar upplagd för en storseger, professionellt såväl som privat, för Mickey Rourke. Sean Penn är främste utmanare och i ett svagare år hade Brad Pitt definitivt haft en bra chans, men ingen står emot den emtionella smockan som Rourke levererar.

Bästa kvinnliga huvudroll
Anne Hathaway ("Rachel Getting Married")
Angelina Jolie ("Changeling")
Melissa Leo ("Frozen River")
Meryl Streep ("Tvivel")
Kate Winslet ("The Reader")

Ganska väntat även om Melissa Leo är en uppstickare som även skulle kunna vara en riktig dark horse under förutsättning att akademimedlemmarna faktiskt tittar på filmen. Men här känns det absolut som att Kate Winslet efter ett otal nomineringar äntligen ska få sin gyllene gubbe. Att det blev just "The Reader" hon får nomineringen för gynnar henne eftersom rollen i "Revolutionary Road" var en mer kall och distanserad karaktär. Anne Hathaway är närmaste utmanare, men hon är nog lite för ung och lite för snygg för att ta hem guldet nu.

Bästa manliga biroll
Josh Brolin ("Milk")
Robert Downey Jr. ("Tropic Thunder")
Philip Seymour Hoffman ("Tvivel")
Heath Ledger ("The Dark Knight")
Michael Shannon ("Revolutionary Road")

Här är det upplagt för att Heath Ledger ska bli den andra skådisen någonsin att få en Oscar postumt. Han är redan nu endast den sjunde personen som överhuvutaget blivit nominerad till ett skådespelarpris efter sin död. Mycket roligt att Robert Downey Jr. kunde klämma sig in för sin galna roll i "Tropic Thunder", bevisar att birollskategorierna är de mest utflippade kategorierna, och Michael Shannon får oväntat och ensamt representera "Revolutionary Road" i de tyngsta kategorierna.

Bästa kvinnliga biroll
Amy Adams ("Tvivel")
Penélope Cruz ("Vicky Cristina Barcelona")
Viola Davis ("Tvivel")
Taraji P. Henson ("Benjamin Buttons otroliga liv")
Marisa Tomei ("The Wrestler")

Enda överraskningen här är att Kate Winslet missade dubbla nomineringar, vilket på ett sätt är bra eftersom det ska mycket till att kalla någon av hennes roller i "Revolutionary Road" och "The Reader" för biroll. Det betyder att denna kategori är öppen, men konsensus säger Amy Adams som dock kan få svårt eftersom hon fick med sig en kollega från samma film vilket kan splittra rösterna. Jag lägger i stället både min personliga röst och tips på Penélope Cruz som är helt fantastisk i "Vicky Cristina Barcelona".

Bästa regi
David Fincher ("Benjamin Buttons otroliga liv")
Ron Howard ("Frost/Nixon")
Gus van Sant ("Milk")
Stephen Daldry ("The Reader")
Danny Boyle ("Slumdog Millionaire")

Första gången på länge som samtliga nominerade i regiklassen är identiska med de bästa nominerade filmerna. Även chock här att akademifavoriten Sam Mendes och "Revolutionary Road" blir helt utan uppskattning. Mina pengar går dock faktiskt på David Fincher vars film också ligger bra till bästa filmpriset. Men Danny Boyle skulle kunna knäppa honom på fingrarna, även om "Slumdog Millionaire" inte vinner bästa film. På senare år har inte alltid regipriset och filmpriset stämt helt överens.

Övriga nomineringar
Jan Troell blev utan nominering i icke-engelskspråkiga filmklassen. Där gör i stället tyska "Baader - Meinhof Komplex" upp med franska Klassen som också vann förra årets guldpalm i Cannes. "Wall-E" känns som en solklar vinnare i den endast tre nomineringar stora animationsklassen och har faktiskt även chans i originalmanusklassen där glatt nog "In Bruges" fått en nominering. Men manusklasserna brukar också vara stället där hippa filmer belönas. "Revolutionary Road" ignorerades också totalt i dessa manusklasser vilket banar vägen för att "Benjamin Buttons otroliga liv" ändå kommer att få gubben för bästa manus efter förlaga.