Spel

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

22 juli 2016 | 20:40

MovieZine Pokémon Go-uide: 20 tips från coachen för att bli allra bäst!

Har du koll på dessa tips, tricks och strategier för att levla snabbast och fånga allra flest? Henrietta J:son Eskelin delar med sig av sina bästa knep.
Du tittar förmodligen in här för att du också har blivit biten av "Pokémon Go". Kanske har du bara börjat, eller också har du spelat dag och natt sedan releasen. Själv har jag som bosatt i Nya Zeeland haft förmånen att kunna förkovra mig i min barndomsdröm att bli världens bästa Pokémontränare sedan spelet såg dagens ljus, vilket sedermera har utvecklat sig till en noga utstuderad rutin och livsstil ihop med mina rumkamrater, som innebär dagliga (och nattliga), timlånga bilturer i vått och torrt. I den här artikeln ska jag dela med mig av de strategiska små knep som jag har upptäckt genom egen erfarenhet. Självklart tar det emot att tipsa er Mystics och Instincts, men jag gör det med vetskapen om att Valor vinner över er i slutändan ändå: sagt med glimten i ögat. Har du koll på dessa?

1. Välj om du vill ha en Flareon, Vaporeon eller Jolteon

Visste du att du kan styra Eevees evolution? Allt du behöver göra är att döpa om den innan du trycker på "Evolve". Om du vill ha en Flareon skriver du "Pyro", för en Vaporeon kallar du den "Rainer" och för en Jolteon döper du din Eevee till "Sparky". Undantag har förekommit (kanske på grund av serverfel i stunden), men överlag ger det önskat resultat alldeles för ofta för att vara en slump.

2. Gå på en daglig gymturné och bli rik

Du kan gå in i "Shop" och casha in din belöning för varje gym du försvarar (skölden i övre högra hörnet). Du kan bara göra detta var tjugonde timme och du får 10 PokéCoins per gym som du i stunden försvarar när du väljer att casha in. För varje minut som går sedan du släppte av en Pokémon vid ett gym ökar risken att någon annan hinner kasta ut dig före du har hunnit casha in. Ett tips är därför att ta bilen och turnera mellan gymmen på tidseffektivaste vis och sedan casha in direkt, medan du fortfarande har många Pokémon utplacerade på gym. Upprepa varje dygn runt samma tid, förslagsvis på en tid då inte så många andra spelar.3. Hur du snabbast får upp din Trainer Level

Lucky Egg ger dig dubbelt så mycket Experience Points som tränare under dess aktiva 30 minuter. Använd det när du har Candy nog att evolvera massor av Pokémon på en kväll och befinn dig på en plats med så många PokéStops och Lure Modules samt människor som möjligt. Snurra varenda Stopp så ofta du kan, fånga varenda Pokémon som kommer upp och evolvera alla Pokémon du vill medan du använder ditt Lucky Egg. Du kommer att levla som en gud. Men ödsla inte dina dyrbara minuter på att byta in dubbletter mot Candy: detta ger inga XP och bör förberedas innan Lucky Egg aktiveras.

4. Uppgradera Pidgeys. Massor av Pidgeys.

Du vinner mer XP på att levla upp var trettonde Pidgey till en Pidgeotto, än vad du tjänar på att levla upp Pidgeotto till Pidgeot. Ju högre level du är, desto högre CP kan du hitta bland vilda Pokémon. Din Pidgeot skulle ändå ha varit lam i jämförelse med vad du hittar på din nya level.

5. Kläck ägg fortare

Pokémon kläckta genom ägg har generellt högre CP och ger extra Candy, som gör att du kan evolvera den snabbare. GPS:en tillgodoräknar inte dina kilometrar när du kör bil i normal hastighet, men du kan lura den genom att köra på smågator i 20 km/timmen och därmed "orka gå" längre.

6. Ju mer folk, desto fler Pokémon

Även om det inte kan bekräftas av Niantic, verkar det som att både variationen och antalet Pokémon är större i folktäta områden.7. Ge Power Ups innan Evolve - inte tvärtom

CP-poängen för nästa evolutionsstadie baseras på dess ursprungliga CP. Se till att ge din Pokémon en maximal Power Up innan Evolve - inte tvärtom - för att få en starkare Pokémon. Vad är maximalt? Se den vita halvcirkeln. Den visar hur mycket CP din Pokémon har i relation till vad som är maximalt vid din level.

8. Bli effektivare på att få upp din Gymprestige

Spela inte med din starkaste Pokémon när du tränar upp ditt eget gym. Ju lägre din CP är i förhållande till gymmets Pokémon, desto mer Prestige får gymmet när du mot oddsen ändå vinner. Hur vinner man med en klenare Pokémon? Välj ett element som är supereffektivt mot motståndarens, t. ex. en vatten-typ mot en eld-typ.

9. Missa inte att du kan välja vilka Pokémon du ska attackera med

Om du är helt ny inom gym-battles kan det vara lite oklart hur du väljer Pokémon-uppsättning inför en strid. När du har valt att du vill slåss mot ett gym, föreslår appen sex olika Pokémon i en viss ordning. Tryck på en av dem för att få upp listan över alla du äger. Klicka en som du vill ersätta förslaget med. Var noga med att välja rätt ordning baserat på försvararnas ordning.10. Hur du får Pikachu som Starter-Pokémon

Visste du att du inte är begränsad till de ursprungliga tre start-Pokémon som Professor Oak låter dig välja mellan? Om du inte vill börja med Bulbasaur, Squirtle eller Charmander undviker du valet fyra gånger i rad, så kommer Pikachu att dyka upp på kartan, redo att bli fångad.

11. Leta inte i fel ägg

Många kläcker i första hand 10 km-äggen i tron om att deras extra ansträngning ska belöna dem med en Pikachu, Charmander, Squirtle eller Bulbasaur, men dessa gömmer sig i själva verket i 2 km-äggen.

12. Gör det mesta av din Incense

Incense funkar som en parfym som drar till sig de Pokémon som annars skulle ha varit lite för långt bort. Slösa det inte på en 30-minuters promenad: du hinner täcka mycket större områden på en halvtimme om du kör bil på höghastighetsvägar och i täta rutnätskvarter, där din radie når granngatan.

13. Håll ett öga på din Pokémons attacker

Det är lätt hänt att man automatiskt alltid behåller den dubblett med högst CP och byter ut resten mot Candy. Har du däremot två dubletter med snarlika CP-poäng bör du ta en titt på deras attacker. Två Scyther kan ha olika bra attacker. Ibland är det värt att behålla den med lite lägre CP.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

14. Snurra bollen innan du kastar den

Har du märkt att en vild Pokémon ibland tycks använda något Jedi Mindtrick som kan vifta bort din kastade Pokéboll? Du kan hålla nera fingret på din boll och röra det i små cirklar tills bollen får snurr och glittrar. När du till sist kastar ska detta motverka motståndarens magiska tricks.

15. Levla dig själv innan du uppgraderar en Pokémon

Är du nära på att levla som tränare? Vänta med att evolvera dina viktiga Pokémon tills du har levlat! Detta ökar maxtaket för hur hög CP din nya evolution kan nå.

16. Sortera dina Pokémon smart

Har du märkt att du kan sortera din samling av Pokémon med ett enkelt klick? Välj "CP" när du ska välja Pokémon inför en gym-battle och "#" när du ska välja vilka dubbletter du ska byta in mot Candy så sparar du dig mycket besvär.17. Lär dig att läsa av när det är dags för Razz och Great Ball

Uppenbart för vissa, en slående insikt för andra: i mötet med en vild Pokémon flyttar den sig längre bort från dig för varje gång den lyckas bryta sig ur din Pokéboll. När den når bakersta raden kan den fly och du misslyckas med din fångst. Lär dig att tolka signalen för att veta när det är värt att slösa ett Razz Berry och en Great Ball.

18. Förstå hur ringstorleken och färgen fungerar

Har du märkt att skärmen ibland säger "Nice", "Great" eller "Excellent" när du träffar en Pokémon med din boll? Det är ingen slump. Kasta när den färgade ringen är stor och träffa genom ringen, i mitten av Pokémon. Denna pricksäkerhet ger också extra XP och ökar chansen att lyckas kapsla in bytet. Ringens färg indikerar också svårighetsgraden.

19. Läs av Nearby-listan åt rätt håll

Nere i högra hörnet syns de tre närmsta Pokémon, men inte i den ordning du tror. Ordningen läses höger till vänster. Japan, du vet.

20. Försök komplettera dina lagkamrater - inte matcha

Det är svårare att besegra ett gym som har många olika typer av element bland sina försvarande Pokémon, speciellt om dessa är varandras motsatser. Lämna kvar en Pokémon på gymmet som är så olik dina gymkompisars som möjligt. Har dina lagkamrater redan lämnat varsin vatten-Pokémon? Lämna en sten-typ.

Läs också: Välj rätt lag i Pokémon Go


Har du fler tips? Dela gärna med dig!
| 22 juli 2016 20:40 |