SPEL

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

18 juli 2016 | 16:00

6 saker att tänka på innan du väljer lag i "Pokémon Go"

Valet mellan Team Valor, Mystic eller Instinct kan bland annat påverka vilka Pokémon du kan fånga. Låt dessa 6 faktorer vägleda ditt val, unga Pokémontränare.
I helgen släpptes äntligen "Pokémon Go" i Sverige och svenska tränare kunde börja utforska landskapen för att fånga flest. Kanske upptäckte du vid Level 5 att du behövde svära en livslång lojalitet till ett utav tre gym-lag i din strävan att bli allra bäst. Detta val kan få större betydelse för din framtida spelupplevelse än vad du kanske insåg. Gjorde du rätt val? Eller har du ännu valet framför dig? Oavsett hur långt du har kommit i spelet, följer här 6 stora aspekter att ta i beräkning för att hitta rätt team för dig!1. Vilken träningsmentalitet har du?


Från och med att du når Trainer Level 5, kan du gå med i ett team och börja överta PokéGym. När du har gått inom gymmets radie och klickat in på det för första gången sedan du nådde Level 5, kommer du att introduceras till tre lagledare, som alla har olika teorier om hur man ska träna Pokémon.

Team Valor (röd) leds av gymledaren Candela, som förespråkar det motto som alla som har växt upp med Pokémon har haft som mantra i hela sina liv: "nu tänker jag bli allra bäst". Om du håller med Candela om att Pokémon är mäktigare än människor och att ett nära band och vänskap med dina Pokémon är det bästa sättet att lyfta fram deras sanna inre styrka, kan detta vara ditt nya hem.

Team Mystic (blå) är laget för de mest intellektuella av Pokémontränare och dess ledare Blanche är övertygad om att vetenskapen är den bästa vägen till att förstå vad som utvecklar dina Pokémon mest. Om du framför allt är intresserad av att ta alla dina Pokémon till deras högsta evolutionsstadie, hittar du dina jämlikar här. En sann Mystic skulle inte tveka att uppgradera sin Pikachu till en Raichu, eftersom den helt enkelt har mätbart högre "stats". Blanches lag kännetecknas av ett sällsynt lugn och tror starkt på att hålla huvudet kallt och analytiskt för att uppnå bästa resultat.

Team Instinct (gul) tror, precis som namnet antyder, framför allt på att lita på magkänslan och förlita sig på att Pokémon vet bäst. Spark, som är gymledaren här, menar att Pokémon har en naturlig kraft och instinkt som är allt som behövs för att vinna en kamp. Om du håller med Spark om att Pokémon är bra som de är, kan Team Instinct vara rätt lag för dig.

Detta är förstås mest tänkt som lite kul bakgrundshistoria till de olika lagen och har ungefär lika mycket påverkan på dina framgångar som vilket elevhem du hamnar i på Hogwarts. Om du inte kunde bry dig mindre, finns det dock högst strategiska aspekter att ta hänsyn till innan du för alltid svär din lojalitet till en färg...

2. Kan avgöra vilken legendarisk Pokémon du kan få


Även om ingenting verkar vara bekräftat än, tyder de starkaste ryktena på att valet kan få en avgörande effekt på vilken legendarisk Pokémon du kommer att kunna få senare i spelet. Vardera lag har en av de tre ursprungliga legendariska och sällsynta fåglarna som sin maskot och det är mycket troligt att du bara kommer att kunna finna en av dem i spelet: den som hör till ditt lag.

Team Valor kommer i så fall enbart att kunna fånga eldfågeln Moltres, medan Mystic kommer att kunna hitta isfågeln Articuno och Instinct kan få åskfågeln Zapdos. För säkerhets skull bör du känna efter vilken du föredrar och ta med det i beräkningen när du väljer lag, eftersom valet är permanent och ingen riktigt vet hur Niantic och Nintendo har lagt upp reglerna kring legendariska Pokémon.3. Vänskapskretsen spelar roll för både framgång och plånbok


En mycket viktig faktor i detta sociala spel är frågan om vilket lag dina vänner går med i och hur du föredrar att spela. Det är till exempel väldigt svårt att ta över en motståndares gym på egen hand och det lär bara bli svårare ju starkare Pokémon alla börjar placera där som försvar. Därför kan du behöva vänner i samma lagfärg som du själv för att hålla fortet och casha in guldmynt (och tro mig: du vill kunna köpa fler incubators ofta utan att spendera riktiga pengar). Å andra sidan vill du kanske ha några vänner i samma stadsdel som du själv i motsatta lagen, så att ni kan skratta gott åt varandra när ni lyckas erövra varandras gym. Fundera på vilka du mest troligt kommer att kunna träffa ofta och gymma med och gör upp om vilket lag ni ska gå med i!

4. Svårighetsgraden påverkas beroende på var du bor


Detta är en aspekt som många kanske inte tänker på: och samtidigt en som lätt kan komma att ändras fram och tillbaka över tid. Det är naturligt att det inte konstant kommer att vara exakt lika många spelare i varje lag och beroende på om du tillhör en majoritet eller en minoritet påverkas svårighetsgraden för dig. Om du bor i ett område som domineras av röda gym och du väljer gult, kommer du finna att det är näst intill omöjligt att ta över och hålla ett gym mer än någon timme, innan någon grupp rödingar har gått förbi och kastat ut dig igen.

Det är alltså värt att ta dig en titt omkring ditt område och se vilken färg som dominerar - men det kan också ändra sig över en natt! Globalt sett har den huvudsakliga rivaliteten stått mellan Mystic och Valor, där blått har varit några procentenheter populärare, med Team Instinct långt på efterkälken. Men vetskapen om det har också fått fler att ansluta sig till de gula, så det finns inga garantier om morgondagen.

5. Favoritfärg - det enkla valet för en casual tränare


Så kommer vi såklart till de kanske mest subjektiva och lättsamma anledningarna till att välja lag: vilken färg gillar jag mest? Du kan förstås förbise alla strategiska aspekter av ditt permanenta val och enbart gå på feeling. Eller...

6. Nostalgiska skäl


... Eller välja färg utifrån vilket ditt första GameBoy-spel var: på den tiden du blev Poké-frälst. De första Pokémon-spelen som släpptes kallades "Pokémon Red", "Blue" och "Yellow", så varför inte passa på och använda ditt val som ett tillfälle att hylla den gamla goda tiden.Vad som kanske verkade som ett obetydligt val kan alltså få stora konsekvenser på din spelupplevelse, såsom en omöjlig strävan att fånga en Zapdos eller en strävig kamp att tjäna in PokéMynt vilket får dig att desperat köpa dyra incubators på kreditkortet för att kunna kläcka det där 10 km-ägget som bara måste innehålla en Charizard och inte gå en meter utan tillgodoräkning.

Låt oss se vilket lag som dominerar på MovieZine! Klicka nedan vilket lag du valde!

Vilket lag väljer du i "Pokémon Go"?
Team Valor (röd)
Team Mystic (blå)
Team Instinct (gul)
Do Quizzes

Vad var den avgörande faktorn i ditt lag-val?
| 18 juli 2016 16:00 |