Skribent

Alexander Dunerfors

18 februari 2012 | 10:01

MovieZine möter årets Shooting Stars - del 3

Tio talangfulla nykomlingar från Europas alla hörn har samlats på filmfestivalen i Berlin. Lär känna tre av dem här...

MovieZine är stolt mediapartner till Shooting Stars, ett unikt internationellt initiativ som sätter Europas bästa unga skådespelare i rampljuset. Syftet är att hjälpa nya förmågor på traven i den tuffa filmbranschen, och allt börjar här, på Berlins filmfestival.  

I år utsågs Shooting Stars för 15:e gången. Under årens lopp har priset hjälpt till att lansera Daniel Craig, Carey Mulligan, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu och Daniel Brühl för den europeiska filmmarknaden.

Årets vinnare har korats av en jury med experter från filmbranschen. Sverige representeras av Bill Skarsgård som vi har intervjuat här - nu ska vi möta de övriga nio…

Anna Maria Mühe

Land: Tyskland

Ålder: 26

Filmer i urval: Big Girls Don't Cry, The Countess, Fly Away

Hon upptäcktes av svenska regissören Maria von Heland, som gav henne en roll i tonårsdramat "Big Girls Don't Cry" för över tio år sen. 2004 belönades hon med priset för Bästa skådespelerska på filmfestivalen i Köpenhamn. 

Precis som hennes föräldrar Ulrich Mühe ("De andras liv") och Jenny Gröllmann var stora namn på den tyska filmfronten, är Anna Maria numera långt ifrån okänd på hemmaplan.

- Det spelar nog ingen roll hur många filmer man har gjort. Det är en ära för mig att vara här, med andra Shooting Stars från hela Europa, och en fin möjlighet att visa upp sig för castingmänniskor.

Hade dina föräldrar något att göra med att du blev skådespelerska?

- Ja, jag är ju uppväxt i den här branschen, så det var inget främmande för mig. Det kändes naturligt för mig. Men de öppnade inga dörrar, jag fick klara mig själv.

Berätta om din första film.

- "Big Girls Don't Cry" är en tonårsfilm, ett drama som var sanslöst att spela in när jag var 15 år gammal. Det kändes som om alla stirrade på mig och undrade vad jag gjorde där. Men jag skrattade allt mer med filmens gång och bestämde mig för att det är det här jag vill göra.

Vad har förändrats sen dess?

- Allt! Jag blir ju äldre så mitt arbete blir allt mer intensivt. Man måste tänka mer på vilka roller man spelar och vilka karaktärer man vill spela. Det blir svårare, men man får lita på sin magkänsla. 

Max Hubacher

Land: Schweiz

Ålder: 18

Filmer i urval: Stationspiraten, The Foster Boy, Night Train to Lisbon

Den 18 år gamle schweizaren Max Hubacher är yngst i gänget, men är inte ny till skådespelaryrket. Som trettonåring stod han på scenen för första gången och 2009 kom filmdebuten med cancerdramat "Stationspiraten". Rollen följdes av en huvudroll i "Foster Boy", som vann Berlinpublikens hjärta och gav Hubacher en plats bland årets Shooting Stars.

Vad betyder det för dig att bli utvald till en Shooting Star?

- Vad det innebär för mig, får jag veta senare. Vi har haft många möten men jag får se vart det leder. Det här är så annorlunda mot det livet jag har hemma i Schweiz, men det är stort.

Vad säger de där hemma om det hela?

- Mina föräldrar har varit stöttande, men för dem och för mig är det viktigast att bli klar med skolan. 

Och nu har du en roll i Bille Augusts nästa film, vad kan du berätta om det?

- Det är bara en liten roll. Filmen, "Night Train to Lisbon", börjar spelas in om en månad. Jag har bara en inspelningsdag och troligen inte ens någon replik. 

Isabella Ragonese

Land: Italien

Ålder: 30

Filmer i urval: Den nya världen, Our Life

Isabella Ragonese syntes på svenska biografer redan 2006, i dramat "Den nya världen". Den lilla debutrollen följdes av många fler. Hon har blivit nominerad till flera filmpriser, och på Venedigs filmfestival 2010 sågs hon i huvudrollen i "The First Assignment". Senaste filmen heter "One Day More". 

"Ragonese är en skådespelerska med stor bredd och en djup intelligens, som har förmågan att visa upp en klar emotionell resa på vita duken", skriver Shooting Star-juryn i sin motivering.

Isabella Ragonese kunde tyvärr inte ställa upp på en intervju på grund av sjukdom.

Mer om Shooting Stars 2012: 

Del 1: Hilmar Gudjónsson, Antonia Campbell-Hughes, Jakub Gierszal

Del 2: Ana Ularu, Riz Ahmed, Adèle France

Del 3: Anna Maria Mühe, Max Hubacher, Isabella Ragonese

Intervju med Bill Skarsgård: "Vi lär varandra svordomar"

| 18 februari 2012 10:01 |