The Countess 2009

Drama Biografi Historisk
Frankrike
94 MIN
Engelska
The Countess poster

Synopsis

Ted Bundy och Jack the Ripper ligger i lä. En av världshistoriens värsta seriemördare härjade i slutet av 1500-talet, och vissa av myterna om grevinnan Elizabeth Báthory tillskriver henne uppåt 650 dödsoffer. Julie Delpy ägnade sju år åt att skriva manuset till denna gotiska tragedi där hon själv spelar grevinnan Báthory.
Ditt betyg
2.5 av 35 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Countess
DVD-premiär
19 maj 2010
Språk
Engelska
Land
Frankrike
Distributör
Atlantic Film
Längd

Recensent

Lisa Olsson

29 november 2009 | 17:43

Vacker, grym och blodig

Julie Delpys film om en seriemördande grevinna vill ge en förklaring och en mänsklig bild av en person som alla tror är ett monster. Tyvärr gör det att första hälften av "The Countess" känns oerhört långsam för att sedan bryskt byta skepnad och ta oss med till ett skräckinjagande blodbad.

Grevinnan Elizabeth Báthory som spelas av Julie Delpy tvingas se på när hennes tonårskärlek mördas, något som märker henne för livet. När hon långt senare träffar den unge Istvan tror hon att hon återigen ska få uppleva kärlek men självklart finns det personer som vill henne illa. Det krossade hjärtat, fåfänga och galenskap leder till att hon blir en av de värsta seriemördarna genom tiderna.

Julie Delpy spelar inte bara huvudrollen utan har regisserat, skrivit manus och komponerat musiken till "The Countess". Och hon har gjort ett bra jobb. Resultat är ett vackert men väldigt obehagligt kostymdrama. Julie Delpy strävar efter att göra grevinnan mänsklig och få oss att förstå de bakomliggande orsakerna till hennes galenskap och brott. Det är förstås intressant eftersom en människa aldrig är bara svart eller vit. Nu framstår hon som en grym och galen människa men som ändå har eller åtminstone har haft något annat inom sig.

Kanske är jag morbid men när man ska se en film om en seriemörderska och det aldrig händer någonting börjar man bli lite otålig. Som sagt att sträva efter att ge en bakgrund är bra men kanske hade det kunnat kortas ner något. När väl blodbadet har satt igång så är det fruktansvärt äckligt, alltså ingenting för den som inte klarar av blod på film.

Det är inte bara blod som är temat i filmen utan framför allt kärlek, eller jakten på kärlek. Grevinnans utseendefixering är också central och det är bara att inse att inte ens en sådan mäktig kvinna kunde slippa undan den plågan. Lite tråkigt förstås att när det väl handlar om en kvinnlig seriemördare så är hennes främsta orsak till morden fåfänga. Dock icke att förglömma i kombination med att hon var spritt språngande.

Julie Delpy har en del feministiska tankar bakom sin film när hon låter grevinnan uttrycka förundran över alla oskyldiga som männen dödar i krig och som gör dem, männen alltså, till hjältar. Ingen ursäkt för hennes bestialiska mord förstås men en intressant tanke.

Filmen passar perfekt in i den vampyrfeber som fortfarande verkar råda inom film och litteratur. Även om grevinnan inte direkt dricker sina offers blod så tömmer hon dem helt och hållet. Och en bit-scen finns också med, en väldigt vidrig sådan.

"The Countess" är en vacker och grym film och den största behållningen är Julie Delpys tolkning av grevinnan. Även om filmen inte är en sådan som stannar kvar efteråt är resultatet sevärt och fascinerande.

| 29 november 2009 17:43 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Countess
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu