Skribent

Alexander Dunerfors

17 februari 2012 | 10:01

MovieZine möter årets Shooting Stars - del 2

Tio talangfulla nykomlingar från Europas alla hörn har samlats på filmfestivalen i Berlin. Lär känna tre av dem här...

MovieZine är stolt mediapartner till Shooting Stars, ett unikt internationellt initiativ som sätter Europas bästa unga skådespelare i rampljuset. Syftet är att hjälpa nya förmågor på traven i den tuffa filmbranschen, och allt börjar här, på Berlins filmfestival.  

I år utsågs Shooting Stars för 15:e gången. Under årens lopp har priset hjälpt till att lansera Daniel Craig, Carey Mulligan, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu och Daniel Brühl för den europeiska filmmarknaden.

Årets vinnare har korats av en jury med experter från filmbranschen. Sverige representeras av Bill Skarsgård som vi har intervjuat här - nu ska vi möta de övriga nio…

Ana Ularu

Land: Rumänien

Ålder: 26

Filmer i urval: The Italian Girls, Youth Without Youth, A Very Unsettled Summer

Ana Ularu började filma redan som nioåring, och har sedan dess haft över 20 roller i kort- och långfilmer. Hon fick flera priser för sin roll i "Outbound" från 2010, och har även synts i Francis Ford Coppolas "Youth Without Youth".

Hur kom du med i Coppolas film?

- Filmen var enorm, och var hans första på väldigt länge. Den inspirerades av en rumänsk författares novell som blev en film med Tim Roth. Jag provspelade mot Tim och fick rollen tack vare det. Francis Ford Coppola är så avslappnad och lugn. Min scen utspelade sig i en av studiehallarna på ett rumänskt unversitet. Hela den vackra byggnaden hade tömts, och han sa till mig: "Här är din spelplats. Vad vill du göra? Improvisera." Han ville ständigt prova nya saker, så scenen som skulle bli en minut lång blev säkert tio minuter. Inklusive en riktigt lång och passionerad kyss med Tim Roth.

Berätta om varulvsthrillern som du har på väg.

- Vi spelade in den på hösten, jag fick skjuta med flammande pilar och hade extremt kul. Varje dag var nya rekvisita och knivar och hästar. Jag kände mig som ett barn i en godisaffär! Vi hade amerikanska skådespelare också och skrattade mycket. Steven Bauer är bland annat med. Rollen är stor, jag är den enda kvinnan i en grupp av jägare. Det blir mycket action och specialeffekter, kan bli riktigt intressant.

Vilka genrer föredrar du?

- Jag skulle älska att göra en film-noir! Och även en parodi. I Rumänien sysslar vi inte med genrer så mycket, det mesta är mänskliga, tragikomiska historier. Så att få göra något så annorlunda mot vad man är van vid, spela in fantasy och leverera coola repliker är underbart. 

Riz Ahmed

Land: Storbritannien

Ålder: 29

Filmer i urval: Shifty, Four Lions, Trishna, Black Gold

Är du en van festivalbesökare är chansen stor att du redan fått bekanta dig med Riz Ahmed. Han syntes senast på svenska biografer som otursförföljd terrorist i komedin "Four Lions". Den Londonfödde skådespelaren fick sin första roll i Michael Winterbottoms "The Road to Guantanamo", och de två återförenades nyss för dramat "Trishna".

Riz har många projekt på väg, inklusive en amerikansk thriller för "Monsunbröllop"-regissören Mira Nair - filmatiseringen av "Den ovillige fundamentalisten".

- Vi blev precis klara i december. Det var en fantastisk upplevelse för jag fick jobba med några otroliga Hollywood-skådespelare, men även någta otroliga Bollywood-skådespelare eftersom filmen delvis utspelar sig i Indien. Kiefer Sutherland, Kate Hudson och Liev Schreiber såklart... Filmen är inspelad så att varje skådespelare var på plats i en vecka. Under den veckan var jag med dem i deras kontext. Till exempel Kiefer, han spelar chefen på mitt kontor, eller Liev på ett café, som en man som får höra mitt livs historia. Det kändes som att göra sju olika kortfilmer. På så sätt en väldigt speciell och krävande skådespelarövning för mig.

Det känns som en stor roll för dig.

- Och det är också en av mina favoritböcker. När jag först läste den, sökte jag upp förläggaren för att höra om vem som hade rättigheterna. Jag hörde att någon redan hade köpt upp dem. Och 18 månader senare får jag provfilma för rollen. Det kändes som om mitt liv blev en "Karate Kid"-film. Jag älskade karaktären, de flesta av författarens böcker, så det var en drömroll. 

Din nästa film "Ill Manors" sägs vara väldigt Tarantino-influerad...

- Känner ni till Plan B i Sverige? Han är en av Englands största rappare, och det är han som regisserar "Ill Manors". Man följer flera historier, den påminner en del om "Guds stad", tung och mörk. Det blir en film som kommer att chocka många, men det är också en viktig film. Musiken spelar också en stor roll, så det är nog en unik film på så sätt. Jag spelar Aaron som är fimens morala hjärta. Han har haft en tuff uppväxt och säljer droger på gatorna. Han får en chans att möta sin mor för första gången. Det handlar om goda människor som hamnat i riktigt taskiga situationer.

Adèle Haenel

Land: Frankrike

Ålder: 22

Filmer i urval: Water Lilies, House of Tolerance

Det råder knappast brist på duktiga skådespelerskor i Frankrike, men i år lyckades 22-åriga Adèle imponera mest på juryn med sina mångsidiga och alltid vågade roller. 

Debuten kom år 2002 med huvudrollen i "The Devils", och när hon fem år senare återupptog skådespeleriet nominerades hon till en César som Bästa nykomling i "Water Lilies". 2010 bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på karriären, och filmrollerna har inte sinat sen dess.

Vad betyder Shooting Star-upplevelsen för dig?

- Först och främst att mitt land älskar mig, eftersom de skickade mig som kandidat. Men också att det är en stor möjlighet för mig som skådespelare att träffa rollbesättare från hela Europa. Det kan förhoppningsvis komma nya jobb efter det.

Det görs mycket bra filmer i Frankrike, filmer som får gott om uppmärksamhet världen över. Blir det då lättare eller svårare att få roller i franska filmer?

- Det beror på var du befinner dig i karriären. Att få din första roll är svårt. Att få din andra roll är ännu svårare. Men sen, när du börjar synas lite kan det lossna en stund. Men du måste ändå vara på din vakt hela tiden och även visa tålamod.

Varför blev du utvald, tror du?

- Jag gjorde flera filmer häromåret, som alla visades i Cannes. Det kan ha satt mig lite grann i rampljuset. Men det var faktiskt av en slump, jag hade svårt ett tag att få provfilmningar men fick plötsligt tur. Jag vet inte varför. Jag hade bestämt mig för att lägga av om inget händer på ett år.

Mer om Shooting Stars 2012: 

Del 1: Hilmar Gudjónsson, Antonia Campbell-Hughes, Jakub Gierszal

Del 2: Ana Ularu, Riz Ahmed, Adèle France

Del 3: Anna Maria Mühe, Max Hubacher, Isabella Ragonese

Intervju med Bill Skarsgård: "Vi lär varandra svordomar" 

| 17 februari 2012 10:01 |