Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 september 2023 | 06:00

Svensk roman blev film med Ewan McGregor

Niclas Larsson långfilmsdebuterar med dramakomedin "Mother Couch". Nästa vecka blir det premiär på Toronto Film Festival.
När Toronto Film Festival inleds idag är det med flera svenska namn i filmutbudet: Moodysson premiärvisar "Tillsammans 99" och Axel Petersén släpper "Syndabocken".
 
Men vi är lite extra nyfikna på Niclas Larssons filmdebut - den svenske långfilmsdebutanten har lockat till sig skådespelare som Ewan McGregor och Ellen Burstyn till en... rätt absurd historia. "Mother Couch" är en mörk komedi/familjedrama som utspelar sig i en möbelbutik. Tre vuxna barn samlas när deras mamma har placerat sig i en soffa, och vägrar att lämna den.
 
Larsson var skådespelare i tonåren och har bytt bana till att regissera kort- och reklamfilmer. Han har själv skrivit manus till "Mother Couch" baserat på romanen "Mamma i soffa" av Jerker Virdborg (samma författare står bakom "Svart krabba" som blev Netflix-thriller häromåret).
 

"En stark och spännande film"

 
- När jag läste Jerkers bok blev jag betagen av hur ett såpass enkelt koncept kunde innehålla så mycket, och kände att det fanns en stark och spännande film där. Just då kunde jag inte föreställa mig att det skulle bli en film med såpass stora stjärnor, men jag antar att något i just grundkonceptet fick dom att gravitera till just samma sak som mig när jag läste boken, säger regissören till MovieZine.
 
- Att få jobba med så stora och duktiga skådepelare var såklart en otrolig sak på så många sätt. Det gör en snabbt ödmjuk men får en också att inse att vi alla, trots allt, bara är människor. Mystiken kring alla Oscars och Golden Globes suddas snabbt ut när man är i gyttjan och brottas ihop, så att säga...
 
Efter Toronto-premiären 10 september ska "Mother Couch" vidare till San Sebastián International Film Festival. Där tävlar Niclas Larsson om priset New Directors Award.
 
I övriga roller i filmen syns Taylor Russell ("Bones and All"), Lake Bell ("Harley Quinn"), F. Murray Abraham ("Amadeus"), Rhys Ifans ("Notting Hill") och Lara Flynn Boyle ("Twin Peaks").
| 7 september 2023 06:00 |