Serie

Skribent

Viktor Jerner

22 augusti 2016 | 00:30

Möt det färgstarka gänget i Marvels nya tv-serie "Runaways"

Seriejättens satsning på tv-formatet fortsätter på ytterligare ett nytt håll.
Med serier som "Daredevil" och "Jessica Jones" - samt kommande "Iron Fist", "Luke Cage" och "The Defenders" - på Netflix är det tydligt att Marvel satsar långt bortom bara filmformatet och MCU (Marvel Cinematic Universe) framöver. De har bland annat den mycket lovande och X-Men-relaterade "Legion" på gång också, som kommer att sändas på tv-kanalen FX.
 
Nu expanderar de ytterligare på den fronten, då streamingplattformen Hulu har lagt vantarna på rättigheterna till serien "Runaways" (skapad 2003). I korta drag handlar den om sex tonåringar som får reda på att deras respektive föräldrar är med i en organisation för superskurkar, vilket leder till att de rymmer. Tillsammans kan de ha en chans att besegra sina onda och kraftfulla föräldrar.
 
Men vilka är då dessa sex ungdomar? 
 
Karaktärerna från vänster till höger: Gertrude Yorkes, Nico Minoru, Alex Wilder, Chase Stein, Karolina Dean och Molly Hayes.
 
1. Gertrude Yorkes: Kallas "Gert". Misstänkte länge att hennes föräldrar hade något fuffens för sig. Smart, rapp i munnen och har odödlig komisk timing. Hon har inga superkrafter dock, men hennes husdjur är en ball dinosaurie - som hon är mentalt kopplad till - från framtiden(!).
 
2. Nico Minoru: Hennes föräldrar bemästrade svart magi, men valde att använda den för att utföra onda gärningar. Deras förmågor har tagits med vidare ner i ledet till Nico, som kan teleportera sig, läsa andras tankar och flyga. Är i vissa volymer av serien gruppens ledare. 
 
3. Alex Wilder: Besatt av superhjältar och popkultur sedan väldigt unga år och drömmer om att bli speldesigner. De egenskaperna gör honom till en viktig del av gruppen - som han ibland leder - då han är duktig på kodning, strategi och liknande. Han har ibland problem med att förlika sig med de andra i gruppen. Superkrafter: noll. 
 
4. Chase Stein: Hans passionerade sportintresse gjorde att han fick ta mycket stryk av sin vetenskapligt inriktade far i yngre år. Chase har inte heller några superkrafter, men hans föräldrars uppfinningsrikedom smittade av sig på honom och tack vare det blir han värdefull i Runaways. Chase är även den enda i gruppen med körkort, vilket givetvis gör honom till gjuten "wheelman". 
 
5. Karolina Dean: Dotter till två Hollywood-skådespelare som visar sig vara utomjordingar. Likt sina föräldrar kan hon ta till sig solens kraft och manipulera den (skapa kraftfält, avfyra solenergi etc.). Hon har en mänsklig form men egentligen är hon en skinande och regnbågsfärgad - passande med tanke på att karaktären är lesbisk - varelse.
 
6. Molly Hayes: Den yngsta (11 år) men kanske mest kraftfulla medlemmen i gruppen. Har väldigt svårt att acceptera sanningen om hennes föräldrar, två extremt kraftfulla telepatiska mutanter. Hon har fått deras kombinerade krafter.
 
De sex föräldraparen till dessa extraordinära ungdomar bildar organisationen "The Pride", vars mål är att brutalt ta över världen och överlämna den till tre titaner som existerade på jorden långt innan människan. 
 
Konceptet är med andra ord ytterst flippat på helt rätt sätt men jag är lite orolig över att det här oundvikligen kommer bli en sorts "young adult"-serie. Visst, det finns en del guldkorn i genren men ofta blir det lätt banalt och ganska löjligt när man går åt det hållet. Jag håller verkligen tummarna för att det inte bli så, men när duon bakom "Gossip Girl" - Stephanie Savage och Josh Schwartz - anställs som showrunners känns riktningen tydlig.
 
Ser ni fram emot "Runaways"?
| 22 augusti 2016 00:30 |