SIFF 2022

Skribent

Alexander Kardelo

23 november 2022 | 16:30

Mörk humor och brutalt våld i Refns neonupplysta "Copenhagen Cowboy"

Den 5 januari släpps Nicolas Winding Refns nya hämndsaga på Netflix. Vi fick en förhandstitt redan under Stockholms filmfestival, med regissören på plats.
Mörk humor, brutalt våld, en tystlåten hämnare och poetiskt vackert neonupplyst foto har blivit något av Nicolas Winding Refns signum. Stilen känns igen även i hans senaste alster, miniserien "Copenhagen Cowboy" som kommer på streaming i början av 2023.
 
Här fick NWR (som han kallas i förtexterna) åter jobba i Danmark, för första gången på många år, för att berätta om en ung kvinna - Miu - som kommer från en öststat och in i Köpenhamns kriminella undre värld där sexhandel och mord är vardag. Och hon bestämmer sig för att vända på den skeva maktbalansen.
 
 

"Hjälten är mitt alter ego"

 
I lördags, under Stockholms filmfestivals sista helg, fick vi ta del av alla sex avsnitt på stor duk med regissören själv på plats. Det råder ingen tvekan om att fansen får vad de väntat på - en slowburner späckad med inslag av obskyr, svart komedi, som då och då exploderar i intensivt obehagliga scener.
 
- Det finns såklart komponenter som känns igen i alla mina verk. Det är naturligt. Man kanske kan se det som en förlängning av en estetik som började när Mads Mikkelsen och jag gjorde "Valhalla Rising" och Ryan Gosling och jag gjorde "Drive". De handlar om en slags hjälte som jag använder som mitt alter ego, berättade Refn för MovieZines Jakob Åsell som modererade frågestunden.
 
- Nu var det dags att återuppliva karaktären, den här gången som kvinna. Så föddes idén.
 
 
Ser du "Copenhagen Cowboy" som en tv-serie eller är det som en lång långfilm, som din förra serie ("Too Old To Die Young")?
 
- Jag ser "tv-serier" som ett daterat uttryck, för ingen kollar längre på tv. Jag gör inte det. Streaming har förändrat vår uppfattning av vad "content" är. Idag handlar det bara om innehåll. Innehåll är en del av våra liv, vi kan logga in var som helst, dygnet runt, och komma åt det. Det har förändrat hur vi ser en framgång eller en flopp. Och det förändrar hur framtiden kommer att se ut.
 
- Man får uppleva den som man vill. På en vacker biograf som denna, är ett sätt. Man kan också se den på sin iPhone, vilket jag ibland gör. Man kan se den på en stor tv. Det som räknas är din personliga upplevelse.
 
När manuset kommer på tal skämtar Nicolas Winding Refn bort frågan: "vilket manus?" Beroende på humör kunde dagens scener skifta mellan sci-fi, skräck, superhjältegenren eller neo-western.
 
- Det fanns inget manus. Jag filmar i kronologisk ordning, så det stående skämtet brukade vara: "Vilket manus filmar vi nu?" För varje dag ändrar jag om saker. Det är som att måla. Netflix var tack och lov stöttande, så länge jag berättade för dem vad jag tänkte göra. Men det var spännande att komma till jobbet varje dag. Givetvis fanns det ett manus för oss att utgå från, men vi visste aldrig hur det skulle mutera och hur serien skulle förändras mitt framför våra ögon.
 
Kolla in den nysläppta trailern till "Copenhagen Cowboy" här:
 
 
"Copenhagen Cowboy" släpps på Netflix den 5 januari 2023. En längre intervju med Nicolas Winding Refn kommer publiceras på MovieZine inom kort.
| 23 november 2022 16:30 |