Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

27 juni 2023 | 16:00

Varför får vi aldrig nog av "Morden i Midsomer"? Vi frågade experten!

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg frågar ut sin fru, som låter "Morden i Midsomer" gå på repeat året runt, inför premiären av den nya säsongen.
Jag minns fortfarande hur jag själv fick stanna uppe och titta på några av de där första säsongerna av "Morden i Midsomer", tillsammans med alla vuxna släktningar som också hade samlats hos min farmor och farfar under några veckor på sommarlovet. Först var det "Allsång på Skansen", det var roligt när Robert Gustafsson var med som gäst... men annars var det nog ingen av oss barn som egentligen brydde sig så mycket om tv-tittandet på tisdagskvällarna under sommarlovet.
 
När kusinerna och syskonen skulle lägga sig, så fick jag däremot (som äldsta barnbarnet) sitta kvar och titta på "Morden i Midsomer". En sommartradition som förenade de olika generationerna framför tvn. Där alla satt och gissade hejvilt vem mördaren var. Drygt 20 år senare hade jag däremot knappast förväntat mig att den 23:e säsongen skulle vara på ingång. 
 
Som tv-redaktör här på MovieZine så får jag se kopiösa mängder tv-serier. Min fru kunde inte bry sig mindre. Hon hatar nämligen att titta på något nytt, eftersom "det kommer ändå bara läggas ned" eller "jag orkar inte vänta ett år på nästa säsong om jag gillar det". Under våra drygt 15 år tillsammans har jag däremot sett henne kolla på "Morden i Midsomer" och "Poirot", om och om igen... i vad som nu måste ha resulterat i ett par tusen genomtittningar.
 
Inför premiären av den 23:e säsongen av "Morden i Midsomer", så har jag därför passat på att ställa åtta frågor till "Morden i Midsomer"-experten Paula Blomberg. Varför får hon aldrig nog? Vilken spaning är det som aldrig går att återhämta sig ifrån (på riktigt, den är kusligt träffande och jag hade aldrig tänkt på det innan själv) och vem är egentligen bäst: Tom Barnaby eller John Barnaby?
 
John Nettles som Tom Barnaby och Jason Hughes som Ben Jones i de gamla "Morden i Midsomer"-avsnitten. 
 
Hur många avsnitt av ”Morden i Midsomer” har du sett? Och hur många gånger skulle du uppskatta att du har sett om avsnitten?
 
- Alla. Jag är ett stort fan av John Nettles (som spelar Tom Barnaby) och har sett om säsongerna med honom kanske 20-30 gånger. De första fyra säsongerna har jag säkert sett 50 gånger och kan utantill. Men det är fortfarande lika spännande! Sen älskar jag skådespelaren Jason Hughes som är med i säsong 9-15 och spelar Barnabys kollega. Men har lite svårt att se säsong 14-15 på grund av nya Barnaby (spelad av Neil Dudgeon), Toms kusin John Barnaby alltså. John Nettles är helt klart min favorit.
 
Vad är det som gör att ”Morden i Midsomer” och ”Poirot”, som också går på repeat i perioder här hemma, så oslagbart?
 
- Jag har en dröm om att någon gång i livet bo i en liten mysig engelsk by. Utkanten av en stad, med åkrar och ängar runtomkring. Kanske får som betar i bakgrunden någonstans. En slingrig cykelväg genom kullerstensgator, där alla känner alla. En liten skola, en kyrka och några butiker, kanske ett litet café med engelskt te och scones.
 
- Midsomer county är stort men det finns små guldkorn där jag mycket väl hade kunnat tänka mig att bo, jag tror det är den stora anledningen till att jag fastnat så för serien. Sen gillar jag mordgåtor och därför har väl "Morden i Midsomer", "Poirot" och "Miss Marple" varit serier jag fastnat för.
 

Spaning: "Varenda människa som pratar engelska i serien visar den undre tandraden"

 
Neil Dudgeon som John Barnaby, visar tänderna på sant "Morden i Midsomer"-vis även under den nya säsongen.
 
Under alla dessa år av tittande på ”Morden i Midsomer”, vad har du för intressanta spaningar att dela med dig av från den brittiska landsbygden?
 
- Det enda jag tror att jag skulle ha svårt för, är att varenda människa som pratar engelska i serien visar den undre tandraden? Jag har aldrig varit med om att folk i Sverige pratar så att undre tandraden syns, men i England är det tydligen så. Och när man väl inser det, så går det inte att sluta tänka på det. [Seriöst, kolla in trailern här under och få den här spaningen bevisad.] 
 
- Förutom det och alla mord som sker till höger och vänster älskar jag lugnet, naturen, kulturen och livet på engelska landsbygden. Tänk att kura ihop sig med en kopp te framför brasan i sin lilla engelska cottage, kanske en hund vid fötterna och en bra bok. Eller titta ut genom fönstret och bara se grönt så långt ögat kan nå, kanske en kust långt bort mellan kullarna. Släppa ut hunden att springa så långt den vill på ängarna.
 
- Vinka till grannen som knappt syns för att den är så långt bort och vallar sina får. Ligga i en hängmatta mellan några träd på sommaren och lyssna till naturen. Bestämma sig för att det vore gott med något att äta, sätta sig på cykeln och cykla på en slingrig grusväg 10 min tills en kullerstensgata tar vid. Heja på folk till höger och vänster, typ: ”Good morning Mrs. Weston, how are you today?” eller ”Hello Arnold! Busy with the mail i see”. Jag älskar allt det där!
 

Neil Dudgeon började som trädgårdsmästare i den fjärde säsongen av "Morden i Midsomer"

 
Ett ganska kort klipp, men håll utkik efter den undre tandraden när du börjar plöja den nya säsongen sedan...
 
Har du något bra tips för hur man kan klura ut vem mördaren är i varje avsnitt?
 
- Halva grejen är att misslyckas. Det är sällan den man tror det är och det är alltid lika spännande att få höra Barnabys förklaring och twist på historien i slutet. Halva grejen är att få säga ”Ahaaaaa ja men såklaaaart” i slutet av varje avsnitt. Så nej, inget bra tips här... utan låt dig själv bli överraskad!
 
Den ”nya” Detective Chief Inspector Barnaby har haft jobbet i över tio års tid nu. Vem av de två har varit bäst - och varför?
 
- Jag är ett stort fan av John Nettles. Hans minspel, gester och han är Barnaby för mig. Han bidrar med komik till dramat och han, Joyce och Cully har sån bra kemi ihop. Hans efterträdare som ska föreställa Barnabys kusin har inte fastnat riktigt hos mig. Jag har svårt att kolla på avsnitten där han och hans fru får en bebis... han ser och känns så gammal? Kanske lite för gammal för att precis vara i stadiet av att skaffa barn, jag ser honom mer som medelålders.
 
- Något annat som stör mig lite är att Dudgeon faktiskt är med som trädgårdsmästare i det första avsnittet ["Garden of Death"] av den fjärde säsongen. Då heter han Daniel och är en fuling som säljer hembränt till ungdomar. Han träffar Tom Barnaby en hel del i det avsnittet... och tio år senare så spelar han plötsligt hans kusin istället, men då är det visst ingen som minns Daniel längre.
 

"Den fjärde säsongen är den bästa"

 
Henry Cavill som ynglingen Simon Mayfield i avsnittet "The Green Man" från 2003. 
 
Bland de äldre avsnitten så dyker det upp yngre versioner av flera brittiska skådespelare, typ Henry Cavill och Orlando Bloom, som vuxit upp och blivit avsevärt mer kända än sina små ”Morden i Midsomer”-biroller. Vilka av alla dessa har mördats på bästa sätt?
 
- Jag har inget favoritmord tyvärr, men jag har ändå favoriter bland gästskådespelarna. Hugh Bonneville som sen är med i "Downton Abbey", vilket också är en serie jag älskar. Jim Carter som också är med i "Downton Abbey" och som bor i ett fantastiskt fint hus. Imelda Staunton, som för alltid kommer vara Umbridge (Harry Potter) för mig vad hon än är med i. Samantha Bond som spelar Miss Moneypenny i några Bondfilmer och Helen Baxendale som spelar Emily i "Friends".
 
Går det att välja ut något eller några favoritavsnitt, där du tycker att man lyckades få till det extra bra?
 
- Åh, vilken jobbig fråga. Det finns så många bra avsnitt, så det är helt omöjligt att bara välja ut något enstaka. Den fjärde säsongen är den bästa däremot, den har jag sett flest gånger… så avsnitten i den säsongen är väl bland de bästa i alla fall.
 
Är du peppad på att få fyra nya avsnitt att kunna plöja nu under sommaren?
 
- Ärligt talat. Inte lika peppad som jag hade varit om det var fyra nya avsnitt med John Nettles tillbaka i huvudrollen. Det hade jag till och med betalat för att få se! Men jag hoppas att de nya avsnitten är bra ändå. 
 
Large 0405a635fbbc4afb88a7b6d8bfcde5e6 midsomer murders season 23 renewed premiere
Neil Dudgeon som John Barnaby och Nick Hendrix som Jamie Winter återvänder båda två i den 23:e säsongen av "Morden i Midsomer". 
 
Säsong 23 av "Morden i Midsomer" börjar att sändas idag kl 21.00 på SVT1. Avsnitten släpps även redan klockan 02.00 på morgonen på SVT Play, för den som inte orkar vänta tills på kvällen.
 

Läs också: SVT laddar för en fullspäckad filmsommar med 185 filmer

 
Kommer du att ge den nya säsongen av "Morden i Midsomer" en chans under sommaren? Kommentera gärna nedan!
| 27 juni 2023 16:00 |