EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

9 april 2017 | 21:00

Monster, krig och romantik - Ben Wheatleys "Freakshift" låter skönt udda

Från gangster-shootout i ”Free Fire” till monsterjakt och slakt i ”Freakshift”. Regissören Ben Wheatley ger MovieZine en exklusiv uppdatering om hans kommande (och mycket lovande) projekt.
I fredags publicerade vi en intervju med Ben Wheatley om bioaktuella actionkomedin ”Free Fire”. Men jag passade också på att fråga ut den brittiske regissören om ett projekt vi här på MovieZine är mycket taggade på - monsterrullen ”Freakshift”, som nyss fick Alicia Vikander och Armie Hammer i rollistan.
 
Filmskaparen bakom spännande, genrebrytande filmer som ”Kill List”, ”A Field in England” och ”High-Rise” sadlar nu om till påkostad skräckis. 

Det verkar som att dina filmer blir allt mer ambitiösa, och kanske dyrare. Nu har du ”Freakshift” på väg, som låter som ditt största projekt hittills?

- Ja, det är min största hittills. Skräckvarelserna kommer att göra den dyr. Men det betyder inte att jag har lämnat mina lågbudgetrötter bakom mig. Jag älskar lågbudget, det är en härlig upplevelse för en filmare för det ger en enorm frihet att utforska saker som man inte kan utforska i en högbudgetfilm.

Vad ska ”Freakshift” handla om?

- Den utspelar sig i en framtid efter en ekologisk katastrof. Monster har väckts på grund av någon slags olycka som skapar sprickor i marken. De gräver igenom sig på natten, och tar sig till befolkade områden där de demolerar allt och äter folk. Filmen utspelar sig i en framtid där detta har pågått ett tag. Det finns en polisstyrka som patrullerar och försöker förinta monstren. Filmen handlar om de karaktärerna.

Är det kanske inspirerat av gamla b-skräckisar?

- Det är en monsterfilm, och kanske lite av en krigsfilm. Den kan också jämföras med en polisserie som ”Spanarna på Hill Street”, och den har lite av ”MASH” i sig. Men den har också stora actionscener och är full av monster-fighter. Och kul interaktioner mellan människorna som bekämpar monstren, för den handlar om jobb och relationer på jobbet. Det finns även utrymme för romans.

Du har Alicia Vikander i en huvudroll, som polis.

- Ja, om ryktet på nätet stämmer så spelar hon huvudrollen (skratt).

Hur hanterar du specialeffekterna? Bara CGI eller praktiska monster på något vis?

- Jag tror det blir en blandning av båda. Jag har gjort en del tester. Jag älskar praktiska effekter, men monstren måste röra sig på ett särskilt sätt och i en viss fart. Så det kräver CG-effekter. Men vi har kommit långt på den fronten. De här monstren har hårda skal, nästan som krabbor, så datoranimationerna kommer se bättre ut. Varelser med muskler ser alltid lite lustiga ut.
| 9 april 2017 21:00 |