Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 november 2017 | 10:00

"Modus" är tillbaka! Andra säsongen utklassar den första med råge

MovieZine har fått se 4 av de totalt 8 avsnitten inför premiären av "Modus" andra säsong.
"Modus" är tillbaka med sin andra säsong idag, och det är en obehagligt bra fortsättning vi bjuds på. Den första säsongen av "Modus" var helt okej men inte direkt banbrytande. I den fick vi följa en seriemördare parallellt med Inger Johanne (Melinda Kinnaman) och Ingvars (Henrik Norlén) utredning - ett upplägg liknande Gillian Andersons "The Fall".
 
När vi nu får ge oss på fortsättningen skiftas både ton och fokus en hel del. Det blir mindre av de uppenbara våldsamheterna [som hör handlingen till när fokus ligger på en seriemördare] och istället en mer psykologiskt tryckande obehagskänsla som behåller spänningen på högsta topp, i årets säsong. En klar förbättring som utklassar den första säsongen med råge.
 
 
Vem kan man egentligen lita på? Bara det faktum att Inger Johanne konstant (men okommenterat) täcker över sin webcam på datorn med en liten klisterlapp, och att alla spanar på alla - men trots det har vi tittare ingen aning om vem som egentligen ligger bakom säsongens mysterium.
 
Vad är då säsongens mysterium, undrar du kanske? C More beskriver själva säsongens premiss såhär:
 
"Vem kan man lita på? Spänning, kärlek, hämnd och dolda hemligheter som hotar att omkullkasta allt. När "Modus" andra säsong tar sin början är den amerikanska presidenten Helen Tyler (Kim Cattrall) på statsbesök i Stockholm när hon under mystiska omständigheter försvinner spårlöst. Mitt i det intensiva polisarbetet pågår en maktkamp mellan ett panikslaget USA och ett ansvarigt Sverige när hotet mot en av världens mest mäktigaste personer sätter hela världen i gungning. Inger Johanne och Ingvar dras in i jakten på sanningen men snart står det klart att det inte går att lita på någon."
 
 
Tack vare en grymt obehaglig rollprestation av Greg Wise ("The Crown"), en hemlighetsfull Billy Campbell ("The Killing", "Helix") samt självaste Kim Cattrall (Samantha från "Sex and the City") som den amerikanska presidenten - får vi en av de mest internationellt gångbara svenska produktionerna på länge. Med en strid ström av amerikanska FBI-agenter och Secret Service-personal på svensk mark, känns det inte heller sådär krystat som det ibland kan göra när svenska serier ibland försöker att amerikanisera sina brottsutredningar.
 
I centrum står däremot fortfarande (såklart) Inger Johanne och Ingvar. Där skådespelarna Melinda Kinnaman (Joels syster) och Henrik Norlén fortsätter att leverera vad som förväntas av dem. Det är också roligt att se Sigge Eklund i sin skådespelardebut, som ett påstridigt nyhetsankare.
 
 
För oss som lyssnar på podden ("Alex & Sigge") är det nog många som på ett sätt tror sig "känna" Sigge, vilket gör att när han dyker upp på skärmen känner man sig stolt - som om det vore ens barndomskompis man vuxit ifrån, någon släkting man träffar ibland eller en granne man faktiskt pratar med. Han är långt ifrån att vara seriens klarast lysande stjärna (vilket inte är så konstigt med tanke på den välcastade säsongen), men det skulle förvåna mig om han inte kommer att dyka upp i fler svenska produktioner framöver!
 
 
Den andra säsongen av "Modus" har premiär (idag) den 2 november på C More och kommer att sändas i åtta avsnitt. Serien sänds framöver även i TV4. För er som ännu inte har sett den första säsongen, strunta i det och hoppa på den nya direkt - så kan du ta ikapp den första i form av en prequel sedan... säsongerna är nämligen så gott som fristående förutom lite historia kring Inger Johannes familj.
 
Kommer du att ge "Modus" andra säsong en chans på C More ikväll? Kommentera gärna nedan!
| 2 november 2017 10:00 |