Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

12 juli 2023 | 16:00

"Mission: Impossible III" kunde ha blivit en helt annan film i David Finchers regi

Skulle regissörens mörka, råa stil passa den actionfyllda serien?
Säga vad man vill om David Fincher men det går inte att förneka hans speciella stil då han gett oss filmer som “Seven”, “Gone Girl” och “Zodiac” som mer eller mindre blivit kult och setts av miljontals människor världen över.
 
Därför låter det kanske som en överraskning när det en gång i tiden var tänkt att han skulle regissera tredje “Mission: Impossible”-fimen. Året var 2002, men Fincher blev tvungen att hoppa av för ett annat projekt.
 
Tom Cruise avslöjade vad som hände bakom kulisserna i podden Light The Fuse förra året:
 
- Jag har jobbat med många regissörer och manusförfattare som inte riktigt greppar serien och förstår vad som funkar och inte funkar. Det är där vi hamnade... Jag ser upp till alla regissörer som tidigare varit inblandade i serien och skulle vilja jobba med dem längre fram på andra projekt. Men detta är något jag har levt med och förstår hur filmen kommunicerar med publiken, jag vill leverera det som förväntas av publiken.
 
Fincher i Stockholm inför premiären av "The Girl with the Dragon Tattoo".
 
Skådespelare som Kenneth Branagh, Carrie-Anne Moss och Scarlett Johansson ska ha varit aktuella för roller i den tredje filmen. Men efter flera förseningar blev samtliga tvungna att hoppa av.
 
Ett obekräftat rykte säger även att Fincher ville se Sylvester Stallone som filmens skurk.
 
Som många andra fall i branschen var det helt enkelt ingen bra match med David Fincher i registolen och därför uteblev en Fincher-regisserad “Mission: Impossible”.
 
Jobbet gick till J.J. Abrams (som också gett oss storfilmen “Star Wars: The Force Awakens” och “Super 8”), och 2006 års "Mission: Impossible III" blev ett klart lyft för serien med goda biointäkter och positiva kritikeromdömen.
 
Det tog dock ett tag innan Cruise hittade den perfekta matchen; under inspelningen av femte filmen återförenades Cruise med Christopher McQuarrie somt tidigare jobbat med honom på bland annat “Jack Reacher”. McQuarrie tog över regirollen därefter och gått från klarhet till klarhet då franchisen bara fått bättre mottagande och mer klirr i kassan för varje film som släppts.

Hade du velat se en Fincher-regisserad “Mission: Impossible”-rulle?
| 12 juli 2023 16:00 |