Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

8 augusti 2020 | 11:30

Missa inte: "Lovecraft Country" är en av årets bästa nya tv-serier

MovieZine har fått förhandstitta på fem avsnitt ur den efterlängtade tv-serien från Jordan Peele och J.J. Abrams - och den här får man verkligen inte missa.
HBO har gjort många fantastiska tv-serier under de senaste 20 åren, men när den enorma succén kring "Game of Thrones" plötsligt gjorde det okej att lägga lika mycket (eller mer) pengar på en tv-säsong som på en blockbusterfilm, så öppnades plötsligt dörren för en helt ny typ av påkostade tv-serier. "Lovecraft Country" lyckas under sina tre första minuter, i det allra första avsnittet, bränna av en helt otrolig scen som ser ut att ha kostat mer än många av kanalens mest hyllade klassikers hela säsonger tillsammans.
 
"Lovecraft Country" är baserad på Matt Ruffs bok (med samma namn) från 2016 och följer krigsveteranen Atticus Freeman (Jonathan Majors) och hans barndomsvän Leti Lewis (Jurnee Smollett). Serien utspelar sig under 1950-talets USA, när det fortfarande fanns städer där det ansågs okej att lyncha afroamerikaner så fort solen hade gått ned.
 

Äventyr, action och skräck i en härlig blandning

 
 
Inledningsvis handlar serien om hur Atticus letar efter sin försvunna pappa (Michael Kenneth Williams) och ger sig ut på de amerikanska vägarna tillsammans med sin farbror (Courtney B. Vance) och Leti Lewis. Den Oscarsvinnande filmen "Green Book" introducerade många för den typ av guideböcker som användes av afroamerikaner för att kunna resa någorlunda "säkert" genom vissa delar av USA under den här tiden.
 
Men för att förstå känslan och vibbarna i "Lovecraft Country" får vi snarare tänka oss en slags kombination av "Get Out", "Indiana Jones" och "Watchmen". Där äventyr och mysterier vävs samman med stora och påkostade actionscener samt delar av ren och skär skräck.
 

Skrämmande monster och rasister

 
 
Det är nämligen inte enbart lynchsugna rasister våra huvudpersoner behöver akta sig för. I den här förhöjda verkligheten finns det även bokstavligt talat hemska monster, som möjligtvis kan komma att skrämma bort delar av den mer lättskrämda publiken. Precis som under våra påkostade minuter i inledningen, så har man verkligen kostat på sig även under de mer monstruösa sammandrabbningarna och äventyrsscenerna. 
 
Under den första halvan av säsongen, som har gjorts tillgänglig för kritiker inför premiären, så visar det sig även att de olika avsnitten är mer eller mindre fristående från varandra. Det finns givetvis en tydlig röd tråd som för den övergripande handlingen framåt hela tiden, men avsnitten verkar även ha specifika teman i vilken typ av skräck eller känsla man vill förmedla. Tack vare ett fullständigt briljant skådespel från framför allt Jurnee Smollett, vars kemi med Jonathan Majors även lyfter hans prestation, så får man ut maximalt av de något fragmenterade avsnitten.
 
 
För att verkligen få kalla sig årets bästa nya tv-serie så förutsätter det däremot att man ändå lyckas knyta ihop säsongen på ett lika imponerande sätt under säsongens andra halva. Men det råder åtminstone ingen tvekan om att "Lovecraft Country" definitivt är en tv-serie alla bör ge en chans!
 
Den första säsongen av "Lovecraft Country" får premiär hos HBO Nordic den 17 augusti, därefter släpps ett nytt avsnitt varje måndag. Första säsongen kommer att bestå av totalt tio avsnitt.
 

Läs också: Johan Renck regisserar HBO:s efterlängtade "The Last of Us"-serie

 
Kommer du att ge "Lovecraft Country" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 8 augusti 2020 11:30 |