Serie

Skribent

MovieZine

15 november 2023 | 17:00

Minns du Jason Priestley från "Beverly Hills 90210"? Nu är han 54 - och högaktuell i en svensk dramaserie

Den kanadensiske skådespelaren slog igenom i rollen som Brandon Walsh i början av 90-talet.
Varje generation har sin tonårssåpa, där vi gottar oss åt amerikanska kids och deras high school-intriger. För vissa var det "Riverdale", "The OC" eller "Dawson's Creek". Och om du var ung i början av 90-talet hängde du säkert med ungdomarna i Beverly Hills, och tv-historiens mest kända postnummer.
 
Det var här som Luke Perry, Jennie Garth, Shannen Doherty och inte minst Jason Priestley blev tonårsidoler. Den sistnämnde spelade präktiga och duktiga Brandon, som tillsammans med tvillingsyster Brenda flyttade till LA för att börja på en ny och fin skola. "Bevvan" som den kom att kallas bland fans rullade på tv i hela tio säsonger, Priestley höll ut i åtta.
 
För Jason Priestley, 21 när serien började, verkar det ha varit höjdpunkten i karriären. Han har inte lyckats hitta en lika ikonisk roll igen, men har ändå hålla sig sysselsatt genom åren.
 
 

Karriären efter "Beverly Hills 90210"

 
Under tiden han var med i ”Beverly Hills” medverkade han också i tre hyfsat okända guldklimpar till filmer: ”Love and Death on Long Island”, ”Calendar Girl ”och ”Coldblooded”. Efter tv-serien har han bland annat varit med i sevärda ”Die, Mommie, Die!”. ett avsnitt av ”Masters of Horror”, remaken av ”The Day of the Triffids” och den (på vissa håll kultförklarade) kanadensiska tv-serien ”Call Me Fitz”.
 
Redan under sin tid i ”Beverly Hills 90210” började Jason också intressera sig för att stå bakom kameran. Han är en av dem som har regisserat flest enskilda avsnitt av tv-serien, och har sedan fortsatt med att regissera filmerna ”Cas & Dylan” och ”Goodnight for Justice”, med Luke Perry i huvudrollen.
 
För några år sen släpptes reboot-serien "90210", hyfsat kortlivad, men den återförenade flera av de gamla stjärnorna. Hör Priestley berätta om serien här:
 
 
År 2014 släpptes den uppmärksammade "Jason Priestley: A Memoir" med en rad snaskigt kändisskvaller kring Hollywoodlivet. Där kunde man bland annat läsa om åren då han delade rum med en viss Brad Pitt.
 
"Vi brukade för skojs skull tävla om vem av oss som kunde gå längst utan att duscha och raka sig. Brad vann alltid. Att gå på audition betydde att man behövde se fräsch ut vilket vanligtvis avslutade våra omgångar" skriver Priestley.
 

Aktuell i tv-serien om Börje Salming

 
Och nu? 54-årige Priestleys senaste roll är (kanske något otippat) i en svensk tv-serie. Närmare bestämt serien om Börje Salmings unga år och den begynnande hockeykarriären i Toronto. Valter Skarsgård spelar huvudrollen.
 
Large 7143075f968782f76735e463e54ddbcb dsc 0052 6554d74ad20ff
 
Här kommer vi få se Priestley som Torontos legendariske talangscout Gerry McNamara, som upptäckte Salming och Inge Hammarström i Sverige:
 
– Jag växte upp i Kanada på 70-talet, och såg faktiskt Börje spela varenda lördagskväll på Hockey Night i Kanada. Jag kände till en del av hans historia, och självklart vilken stor spelare han var på isen, men helheten i hans historia och hans påverkan på hockeysporten var otrolig, något som lever kvar fortfarande idag, säger Priestley.
 
"Börje - The Journey of a Legend" har premiär på Viaplay på söndag.
| 15 november 2023 17:00 |