Serie

Skribent

MovieZine

25 november 2022 | 08:00

Så blir tv-serien om Börje Salmings liv och karriär

Redan våren 2021 meddelade Viaplay sina planer på att dramatisera Börje Salmings fantastiska hockeykarriär. Här är allt vi vet.
Efter beskedet om Börje Salmings död under torsdagen är det många som sörjer den legendariske ishockeyspelaren. Vi gissar att nyfikenheten och förväntningarna på den kommande svenska streamingserien om Salming kommer att öka. Börje Salming har själv varit involverad för att hjälpa skådespelaren Valter Skarsgård inför rollen som ska berätta om hans liv och karriär.
 
Här är allt vi vet om tv-serien som spelats in i Sverige och i Kanada under hösten.
 
Dramaserien om Börje Salming kommer att skildra hur han på 1970-talet som en av de första européerna flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan. Valter Skarsgård ("Zebrarummet", "Beck") spelar den unge svenske hockeypionjären, och har fått träna på sin roll tillsammans med Salming:
 
– Detta är det läskigaste och fetaste jag någonsin har gjort. Det är så fantastiskt att få lära mig av Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sån ödmjukhet. Hans inställning var alltid att göra det han ville och ha roligt på vägen vilket inspirerar mig till att göra detsamma i jobbet att porträttera honom, sa Valter Skarsgård i ett pressmeddelande våren 2021, när projektet blev offentligt.
 
Large 6d4874988fee9668743b709a943ce77b dsc 0052 638065001c140
 

Jason Priestley spelar legendariske talangscouten

 
I september blev det känt att Hollywood-stjärnan Jason Priestley ("Beverly Hills 90210") gör Valter Skarsgård sällskap i rollen som Torontos legendariske talangscout Gerry McNamara. Han var den som upptäckte Salming och Inge Hammarström i Sverige, två spelare som blev pionjärer för européer i National Hockey League.
 
– Jag växte upp i Kanada på 70-talet, och såg faktiskt Börje spela varenda lördagskväll på Hockey Night i Kanada. Jag kände till en del av hans historia, och självklart vilken stor spelare han var på isen, men helheten i hans historia och hans påverkan på hockeysporten var otrolig, något som lever kvar fortfarande idag, säger Priestley.
 
Large 6d4874988fee9668743b709a943ce77b heddavalter2 6380645502b66
 

Hedda Stiernstedt som hustrun Birgitta: "En stark historia"


Hedda Stiernstedt ("Vår tid är nu") spelar Börjes hustru Margitta, medan Oscar Skagerberg ("The Last Kingdom") spelar Börjes bror Stig Salming, och Pelle Holmström ("Partisan") spelar hockeystjärnan Inge Hammarström.
 
– Det här är en stark historia om två modiga människor som kastar sig ut i det okända under en tid när väldigt få svenskar flyttade till den delen av världen. Och Margitta är en väldigt spännande och välskriven karaktär!
 
- Nu när vi är här på plats i Toronto så märker vi ju också hur oväntat lika jag och Valter är Börje och Margitta som unga, när det reste hit. Det ska verkligen bli en ära att vara en del av den här fina berättelsen och jag är så glad att äntligen få jobba med Amir och hela det duktiga teamet, sade Stiernstedt i början av november.
 
 

Salmings egna ord om tv-serien: "Hedrande"

 
När de första nyheterna om tv-serien släpptes i april 2021 kommenterade Börje Salming att det kändes "hedrande och spännande":
 
– När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering.
 
- Bara att komma ner från Kiruna till Brynäs var ju stort för mig, det var knappt man visste att NHL fanns. Sen spelade jag VM i Moskva 1973 och Toronto bjöd över mig och plötsligt var jag i Kanada. Det gick så fort, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar, sa Börje Salming förra året.
 
I rollistan finns också A.C. Peterson ("Narc"), Simon Lööf ("Threesome") och Kelly van der Burg ("Decoys").
 
Dramaserien regisseras av Amir Chamdin och kommer att ha exklusiv premiär på Viaplay, gissningsvis under 2023. Seriens titel och premiärdatum är inte klart än.
| 25 november 2022 08:00 |