Serie

Skribent

MovieZine

16 april 2021 | 11:30

Valter Skarsgård i dramaserie om Börje Salmings liv

Inför hockeystjärnans 70-årsdag på lördag presenterar Viaplay planerna på en dramaserie.
Börje Salming är en av Sveriges och hockeyvärldens största ikoner. Nu på lördag fyller han 70 år, och det firar Viaplay med att avslöja en ny dramaserie om Salmings liv – en framgångssaga som gav honom smeknamnet ”The King” i Nordamerika.

”Hedrande och spännande”, kommenterar Börje Salming i ett pressmeddelande:

– När vi började prata om det tänkte jag ändå att det har hänt så mycket i mitt liv, med hur pappa dog när jag var ung och jag fick klara mig själv, resan från Kiruna till NHL, och hur bra det gick, att det ändå finns material till en filmatisering.

- Bara att komma ner från Kiruna till Brynäs var ju stort för mig, det var knappt man visste att NHL fanns. Sen spelade jag VM i Moskva 1973 och Toronto bjöd över mig och plötsligt var jag i Kanada. Det gick så fort, jag har bara kört på och inte tänkt så mycket. Det ska verkligen bli spännande att se hur serien blir när den är klar, säger Salming.
 
 
Dramaserien om Börje Salmings liv kommer att skildra hur han på 1970-talet som en av de första européerna flyttade över Atlanten och bokstavligen slog sig in i den hårdföra hockeyligan. Valter Skarsgård (”Zebrarummet”, ”Lords of Chaos”) kommer att spela den unge svenske hockeypionjären, och han har redan börjat träna på sin roll tillsammans med Börje Salming.

– Detta är det läskigaste och fetaste jag någonsin har gjort. Det är så fantastiskt att få lära mig utav Börje personligen, han berättar helt magiska historier från sitt liv med en sån ödmjukhet. Hans inställning var alltid att göra det han ville och ha roligt på vägen vilket inspirerar mig till att göra detsamma i jobbet att porträttera honom, säger Valter Skarsgård.
 
Foto: Morgan Norman/Viaplay
 
Dramaserien är just nu i förproduktion och inspelningarna startar 2022. Serien bygger på en originalidé av regissören Amir Chamdin (”Partisan”).

– Det här är storyn om en av vår tids största atleter med en urkraft som har fått en hel idrottsvärld att häpna. Med sitt ärrade ansikte är Salming inte bara ishockeyn förkroppsligad utan också en sann svensk hjälte som med hjärta och smärta har visat att resan ibland kan vara viktigare än målet. Om man säger att musikbranschen var vild på 70-talet så är det inget mot vad hockeyn var då, säger Amir Chamdin.

Seriens titel och premiärdatum kommer att kommuniceras senare.
| 16 april 2021 11:30 |