Klipp

Skribent

Viktor Jerner

28 december 2015 | 16:00

Minidokumentär: Design-geniet bakom "Star Wars" & "Jurassic Park"

Tauntaunen i "Rymdimperiet slår tillbaka", rancoren i "Jedins återkomst", ED-209 i "Robocop" och T-Rexen i "Jurassic Park". Möt Phil Tippett, designern och stop motion-legenden bakom dessa ikoniska kreationer.
I en värld präglad av CGI-effekter och digitalisering är det alltid skönt att ta en nostalgisk blick bakåt i tiden och njuta av det analoga hantverk som krävdes för att skapa filmer som "Star Wars". 

I den Vice-producerade minidokumentären nedan får vi bekanta oss med Phil Tippett, den smått legendariska stop motion-animatören och designern som ligger bakom flera av de mest ikoniska varelserna och farkosterna i den sagan. Han var också tidigt involverad i arbetet med stop motion-dinosaurierna i "Jurassic Park" innan Steven Spielberg och hans team bestämde sig för att använda CGI. 

Den biten är kanske den allra mest emotionella i den här berättelsen, då Tippett pratar om det ögonblick då han insåg att hans passionerade arbete snart skulle gå ur tiden. Men trots den snabba decimeringen av branschen så har Tippett hållit sig sysselsatt med diverse projekt, nu senast den ambitiösa stop motion-dystopin "Mad God". Njut av den melankoliska och på alla sätt fascinerande inblicken i hans liv och arbete:


Är detta lika emotionellt att se för er som för mig? 
| 28 december 2015 16:00 |