Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 maj 2024 | 17:00

Mindre sex på film de senaste 10 åren - men mer grafiskt, enligt ny studie

En ny studie visar att antalet biofilmer med sexscener blivit färre det senaste decenniet - men undantagen har varit desto mer grafiska.
I fjol såg vi enligt många chockerande sexscener i storfilmer som ”Oppenheimer”, ”Poor Things” och "Saltburn". Att detta skulle innebära en trend med ett stigande tal sexscener på film stämmer dock inte.
 
Hollywood Reporter skriver om hur dataanalytikern Stephen Follows har följt sex och naket i större spelfilmer och rankat dem från ”inget” till ”skarp”. Resultatet var att sexinnehåll i biofilm sjunkit med nästan 40 procent. Filmer helt befriade av sex har däremot stigit från 20 till cirka 50 procent.
 
 
Samtidigt är många av dagens sexscener på film mer grafiska än tidigare. I fjol hade vi exempelvis erigerade penisar (”May December”) och karaktärer som utför oralsex på partners med mens (”Saltburn”, "Fair Play").
 
Undersökningen synade även droger, våld och svordomar på film. Svordomar och droger har blivit någorlunda färre sedan 2014 men fortfarande på liknande nivå. Våld sjönk också runt samma tid men har de senaste åren blivit vanligare igen.
 
En tidigare studie i Medium visade att antalet filmer på IMDb sedan 2010 som innehåller skildringar av sex är det lägsta sedan 1960-talet.
 
Är det för lite sex i film idag? Eller är sexscenerna för grafiska?
| 2 maj 2024 17:00 |