Spel

Skribent

Veronica Sandström

26 februari 2018 | 21:00

"SimCity" är min hemliga last

MovieZines spelskribent Veronica Sandström erkänner sin hemliga last.
Ja, jag har faktiskt en hemlig last: ett guilty pleasure som jag är helt fast i. Och nej, det är inte ”Candy Crush”. Det är ”SimCity” för mobilen.
 
För er som inte är bekanta med spelet så kan jag berätta att det har funnits sedan 1989, fastän då var det givetvis inte till mobiler utan till Amiga och Macintosh. Det skapades av Will Wright (som även gjort ”The Sims” och ”Spore”). Spelet går ut på att man är en borgmästare för en stad och ska sköta och bygga upp staden. Det är ett klassiskt strategispel. Förutom att tillgodose innevånarnas behov (el, vatten, sopor etc.) så måste man även se upp för katastrofer och se till att det finns både brandkår och polis. Spelet har sedan första utgivningen 1989 getts ut flera gånger för flera olika plattformar.
 
 
”SimCity: BuildIt” släpptes till iphones och androider 2014 så det har funnits ute ett tag. Jag minns att jag inte var så imponerad i början. Det gick inte att avancera särskilt långt och därför så ledsnade jag ganska så snabbt. Men sen så bestämde jag mig för ungefär tre år sen att ge spelet en chans igen. Den här gången fastnade jag mer eftersom de hade utvecklat det mer. Men jag tröttnade igen för ”The Simpsons: Tapped Out” fångade mitt intresse. Det är också ett strategispel som utspelar sig i Simpsonsuniversumet.
 
Men så började jag igen för nåt år sen och då hade det plötsligt kommit så mycket mer funktioner, bland annat interaktion med andra spelare genom klubbar och krig. Plötsligt så fanns det mer möjligheter att avancera och fler utmaningar. Nu är jag egentligen inte så förtjust i själva krigsidén. Jag vet att många strategispel handlar just om krig men jag gillar bygget.
 
Som många andra mobilspel så är det gratis och sen så går det att köpa saker i själva spelet. Normalt sett så brukar jag inte gilla det för ibland så får man inte tillgång till allt i spelet utan vid nån tidpunkt så måste man lägga ut pengar. Man måste inte lägga ut pengar på ”SimCity: BuildIt” om man absolut inte vill. Men allt som man kan köpa för riktiga pengar går även att samla på sig i själva spelet.
 
 
Nu så spelar jag överallt: på tunnelbanan, i väntan på ett möte, i sängen, i kassakön, hos frisören. Ja, fördelen med att spela på mobilen är att det går att spela överallt där man har uppkoppling. Dessutom passar spelet det lilla formatet.
 
Gillar ni nåt av ”SimCity”-spelen eller nåt annat ”Sims”-spel?
| 26 februari 2018 21:00 |