Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 oktober 2012 | 16:01

Mikael Persbrandt om "Mig äger ingen"

I filmens värld blir 11 oktober 2012 lika snabbt 1 maj 1979 som Västerås blir Vänersborg. Slagorden och Internationalen ekade mellan väggarna på Kyrkogatan i Vänersborg från demonstrationståget som passerade förbi härdarmästare Hasse vid sin cykel. Huvudrollsinnehavaren Mikael Persbrandt var redo för tagning i Kjell-Åke Anderssons filmatisering av Åsa Linderborgs barndomsskildning "Mig äger ingen".

En halv miljon exemplar har sålts av Åsa Linderborgs prisbelönta, självbiografiska roman. Regissören Kjell-Åke Andersson har nu fått förtroendet att förvalta berättelsen om femåriga Lisas villkorslösa kärlek till sin pappa. En varm och humoristisk berättelse som lika mycket är en skildring av Sverige på 70-talet och arbetarklassens bleknande ideal.

Redan året efter att romanen släpptes ringde Kjell-Åke Andersson Åsa Linderborg för att option på filmrättigheterna. Eftersom Åsa gillade Kjell-Åkes film "Min store tjocke far" (1992) blev det grönt ljus. Pia Gradvalls manus följer förlagan, men dialogerna är friare.

Mikael Persbrandt och Kjell-Åke Andersson är båda barn av svensk arbetarrörelse.

- Jag var ung på 1970-talet och har gått i mina demonstrationståg och jag har sett nedmonteringen av välfärden. Det här är ett djävla bra manus som skildrar en speciell och intressant tid i Sverige, säger Mikael Persbrandt.

Om sin roll som Hasse säger han:

- Roller som är komplexa innehåller möjligheter att göra ett porträtt av en hel människa och det ställer större krav på skådespelaren. Härdarmästare Hasse är en hel människa och jag hoppas att jag ska göra honom rättvisa.

Hasse är alkoholiserad och blir i praktiken ensam vårdnadshavare om sin dotter.

- Berättelsen handlar om en människa som drabbas av gradvis ökande alkoholism, men som också bryts ner av sitt arbete, sin sociala situation. Det är en kärlekshistoria mellan en dotter och en far i arbetarklassmiljö, säger Kjell-Åke Andersson.

- Det är också drömmar om livet, drömmar som blev en tummetott, inflikar Mikael Persbrandt.

Sedan mitten av september har inspelningarna pågått i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

- I början var ansvaret betungande men jag har frigjort mig från tyngden och gör en film som jag vet att jag kommer att tycka om. Arbetet går mycket bra, säger Kjell-Åke Andersson.

"Mig äger ingen" har biopremiär i oktober 2013.

Källa: Film i Väst
| 15 oktober 2012 16:01 |