Film

Skribent

MovieZine

22 maj 2017 | 19:20

Mikael Persbrandt ersätter Robert Gustafsson som ”Tårtgeneralen”

Även Helena Bergström och Tomas von Brömssen är klara för Filip & Fredriks komedi.
Inom kort börjar inspelningen av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons långfilm ”Tårtgeneralen” i Köping. Nu är det klart att huvudrollen som Hasse P spelas av Micke P - eller Mikael Persbrandt. Därmed gör han första filmkomedi på många år.

– Mikael Persbrandt har hela tiden varit vårt förstaval. Vi var i kontakt med honom redan för tre år sen. Men vi insåg snabbt att han var alldeles för upptagen med andra projekt, och att han inte skulle bli tillgänglig på flera år. Men nu har vi löst detta! Och vi är, såklart, överlyckliga över att ha Sveriges i särklass bäste skådespelare ombord. För oss har Mikael Persbrandt alltid varit Tårtgeneralen. Han kommer göra en oförglömlig version av Hasse P, filmens huvudkaraktär, säger Filip Hammar i ett pressmeddelande.
 
Ett dream team

”Tårtgeneralen” är baserad på en sann historia samt Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bok med samma namn. Med filmatiseringen debuterar de nu som regissörer och svarar även för filmens manus.

 – Vi tror oss ha ett manus som är roligt, dråpligt och egensinnigt. Men också gripande och sorgligt. Och med den här fantastiska casten har vi alla förutsättningar att förverkliga de visioner vi har för "Tårtgeneralen". Vi har satt ihop ett dream team. Tillsammans ska vi skapa stordåd, säger Fredrik Wikingsson.

Tidigare var Robert Gustafsson aktuell för huvudrollen. Filip Hammar kommenterar:

 – Vi har stor respekt för Robert som yrkesman. Och önskar honom lycka till med framtida projekt. Men det här är i grund och botten vår historia och vår film. Det kan vi aldrig bortse ifrån. Med Mikael Persbrandt i huvudrollen får vi jobba med en skådespelare som kommer att ge Hasse P alla de lager som utgjorde denna märkliga och älskvärda individ. Ingen kan göra det bättre än han.
 
"En bedårande hyllning"

Den folkkära duon lockade storpublik till biograferna 2015 med dokumentären ”Trevligt folk”, där de stod för idé och manus. Filip & Fredrik har haft en given plats i tv-tablån i över tio år och vunnit hela nio Kristallen-priser för sina program och insatser som programledare.


 – Vi har alltid intresserat oss för excentriker i samhällets periferi. De trummar på i det tysta och plötsligt händer någonting. Eller så händer inget alls. ”Tårtgeneralen” är en varm, kanske bedårande hyllning till människor som gör saker, avslutar Fredrik Wikingsson. 

 
Persbrandt får sällskap i rollistan av Helena Bergström i rollen som Dyr-Gunilla och Tomas von Brömssen som Ivar. ”Tårtgeneralen” får biopremiär i slutet av 2017.
| 22 maj 2017 19:20 |