Film

Skribent

MovieZine

10 februari 2022 | 09:33

Håfström gör film om Stockholms blodbad: "En knivskarp hämndhistoria"

Stockholms blodbad, en av Sveriges mest omskrivna historiska händelser, är plötsligt hett ämne i den svenska filmbranschen. Från inga filmer alls på 500 år till två planerade projekt samtidigt.
MovieZine har tidigare berättat om svenske regissören Mikael Håfströms ("Quick", "Escape Plan") planer att filmatisera den blodiga historien efter ett manus av Erlend Loe. Nu är det känt att filmen ingår i Viaplays streaming-satsning på engelskspråkiga storfilmer. Inspelningen är planerad att starta hösten 2022 med premiär under 2023.

- Manusförfattaren Erlend Loe har skrivit en riktig bladvändare. För mig är det den perfekta grunden för en kvinnodriven, stilistiskt knivskarp hämndhistoria, mot den blodiga bakgrunden av Stockholm på 1520-talet, säger Mikael Håfström.

- Det är en edgy, mörkt humoristisk, djärv och djupt mänsklig berättelse som är lika relevant nu som den var för 500 år sedan, tillägger han.
 
"Stockholms blodbad" utspelar sig år 1520 i ett splittrat samhälle. En grupp av svenska aristokrater vill ut ur det skandinaviska Kalmarförbundet och konspirerar för att störta den danska kungen Kristian II – som i sin tur är på väg till Stockholm för att sätta stopp för Sten Sture och de svenska rebellernas uppror. Samtidigt, i en annan del av Sverige, får vi följa Anne Eriksson och hennes fostersyster Freja som söker hämnd på de männen som mördade deras familj på Annes bröllopsdag. De båda dras in i ett hänsynslöst makt- och intrigspel, som senare kulminerar i en tre dagar lång massavrättning ledd av Kristian II. Händelsen blir senare känd under namnet Stockholms Blodbad.

Två engelskspråkiga, nordiska filmer ska lanseras på Viaplay per år. Förra året kommunicerades att filmen "Hilma" av Lasse Hallström blir först ut i satsningen.

Ett konkurrerande projekt om Stockholms blodbad utvecklas just nu av SF Studios. Maria Karlssons ("Snabba Cash") manus fokuserar på Kristina Gyllenstierna, men projektet har ännu ingen regissör.
| 10 februari 2022 09:33 |