Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 april 2020 | 18:00

Michael Jordans "The Last Dance" är årets bästa dokumentärserie

Michael Jordan är givetvis då som nu det stora dragplåstret, men "The Last Dance"-dokumentären berättar hela lagets historia på ett exemplariskt sätt.
ESPN har gjort det igen. Dokumentärserien "The Last Dance", om Chicago Bulls och Michael Jordan, är på en minst lika hög nivå som den Oscarsvinnande dokumentären "O.J. Simpson: Made in America" som de släppte 2016. På det stora hela är väl den största skillnaden att "The Last Dance" är mer inspirerande och upplyftande än "Made in America", som givetvis alltid var tvungen att ta en mörkare väg kring O.J. Simpsons historia.  
 
Men i båda fallen har ESPN haft fördelen med att de är en av få kanaler som sitter på tillräckligt mycket rättigheter för att kunna visa det bästa, värsta och allt däremellan ur karriärerna som har gjort människorna vi får följa till ikonerna de är idag.
 
Med ett gäng nyinspelade och (åtminstone vad det verkar) väldigt ärliga intervjuer med alla inblandade, kombinerat med arkivmaterial från otroliga mängder matcher samt faktumet att ett kamerateam faktiskt följde Chicago Bulls under hela NBA-säsongen 1997/1998 - den som de själva kom att kalla för "The Last Dance" - har seriens skapare klippt ihop den överlägset bästa dokumentärserien hittills under 2020. Något jag känner mig helt och hållet säker på, trots att vi i nuläget bara har fått ta del av fyra av de totalt tio avsnitten.
 

Du behöver inte vara ett stort basket-fan

 
 
"The Last Dance" kräver inte att du är ett stort basket-fan på förhand, du kan nog nästan få en ännu finare upplevelse om du faktiskt inte vet hur det kommer att sluta. De allra flesta har däremot hört talas om Michael Jordan och vet att han anses vara en av de bästa basketspelarna någonsin, men få vet hur vägen dit faktiskt såg ut. Det får vi svar på under seriens gång, men serien handlar egentligen mer om resan själva laget han spelade i gjorde - Chicago Bulls. 
 
Efter att ha vunnit och dominerat NBA under nästan hela 90-talet, får Chicago Bulls-fansen plötsligt veta att huvudtränaren Phil Jackson ska bytas ut efter säsongen 1997/1998 - vilket innebär att Michael Jordan kommer att lämna klubben då han sagt att han inte kommer spela för laget utan Jackson som tränare. Flera av de andra nyckelspelarna börjar även bli till åren och det verkar som att ledningen vill börja bygga ett nytt lag, trots att man vann NBA-titeln året innan. De regerande mästarna får alltså en sista säsong tillsammans, "The Last Dance". 
 

Ett mer passande och upplyftande tema får man leta länge efter

 
 
Historien om den sista säsongen tillsammans berättas parallellt med hur de olika nyckelspelarna i laget, givetvis med stort fokus på Jordan, hamnade i Chicago Bulls och på vilket sätt de var viktiga för lagets framgångar. Det är här ESPN får nytta av att ha rättigheterna att plocka vad de vill från NBA-matcher, intervjuer och reportage från spelarnas och tränarnas hela basketkarriärer.
 
Hur laget gick från att "bara passa bollen till MJ" till att bygga ett helt lag som kunde komplettera varandra, där Jordan inte behövde bevisa sig som bäst genom att göra flest poäng utan genom att vara den inofficiella ledaren både på och vid sidan av planen. Att i tider som dessa få se hur ett lag slås ned gång på gång, men reser sig igen starkare och inser att om de bara kämpar tillräckligt hårt tillsammans så kan de klara av precis allt. 
 
 
De fyra första avsnitten av "The Last Dance" finns tillgängliga att se på Netflix redan idag, det släpps två nya avsnitt varje måndag. Dokumentärserien kommer att bestå av totalt 10 timmeslånga avsnitt. 
 
 

Läs också: Sexuell frustration i "Too Hot to Handle" är det hetaste på Netflix just nu

 
Kommer du att ge "The Last Dance" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 28 april 2020 18:00 |