KRÖNIKA

Skribent

Jonna Vanhatalo

25 april 2020 | 09:00

"Too Hot To Handle": Sexuell frustration är det hetaste på Netflix just nu

Med farten av en pandemi har serien spridit sig i princip överallt, och jag frågar mig varför?
Precis när man trodde att världen hade fått nog av pilska personer på paradisöar, presenterar Netflix sin senaste dejtingdokusåpa ”Too Hot To Handle”. I Sverige och på de flesta andra håll i världen klättrade serien direkt upp på första plats på sajtens mest-sedda-lista. Med farten av en pandemi har ”Too Hot To Handle” spridit sig i princip överallt och jag frågar mig varför?
 
Denna realityserie går ut på att ett gäng sexiga singlar ska tillbringa en månad i ett tropiskt paradis. De är samtliga handplockade för sitt utseende och sin, enligt egen utsago, extrema aptit på sex. Kopulerande kåtbockar låter ju onekligen som ett vinnande koncept på vilket paradishotell som helst, men har vi inte redan sett detta?
 
 

Ett sadistiskt roligt upplägg

 
Nä. Vi har faktiskt inte det. Inte detta. Ty här finns ett krux, en plot twist om man vill. I ”Too Hot To Handle” får deltagarna nämligen inte ägna sig åt några som helst sexuella aktiviteter. Inte med andra, inte med sig själva. Även kyssar och hångel är strikt förbjudet. Det är händerna på täcket som gäller, och glider de ändå under, om så bara pyttelite, straffas samtliga genom att pengar dras från den gemensamma vinstpotten på 100 000 dollar.
 
Det sadistiskt roliga i detta upplägg är att stackarna inte vet något om det i början. De är där för att ligga runt. Men se, det får de alltså inte göra, vilket orsakar ett skadeglatt moahahahaa-moment hos i alla fall mig.
 
 

Inspirerat av ett "Seinfeld"-avsnitt

 
Många av er är nog för unga, men vissa känner kanske igen detta från någonstans?
 
För det är faktiskt så att serien är inspirerad av det klassiska ”Seinfeld”-avsnittet ”The Contest” från början av 90-talet. Något skaparna av realityshowen nyligen bekräftade i en intervju. Som ett gammalt ”Seinfeld”-fan var jag givetvis tvungen att kolla vad det hela egentligen handlade om. Och med facit i hand, nej, ”Too Hot To Handle” påminner inte alls om förlagan. Men det finns tydligen annat som är omåttligt fängslande, eftersom jag inte kunde sluta kolla när jag väl hade börjat.

Jag har egentligen inga direkta ursäkter för mitt plötsliga intresse, och ska inte försöka hitta på några. Serien är extremt fånig och det är med skämskudden i starkt grepp man sitter och glor. Tro inget annat.Men på samma gång är den också otroligt underhållande. Alltså verkligen så där löjligt och lite småcharmigt kul. Den kittlar lite som jag tänker mig att viss variant av freakshow kittlade förr om åren. Det är inte helt angenämt och det provocerar rätt ofta, men ändå är det hela tiden väldigt engagerande.
 
 

Guilty pleasure för coronatider

 
Det är en kul skara personligheter som klumpats samman och konflikterna pyr i takt med att den sexuella frustrationen ökar. Men det skapas också fina vänskapsband som värmer mitt cyniska hjärta. Jag skulle inte vilja gå så långt som att säga att serien på något sätt är tankeväckande, men roar, det gör den ju. Detta är utan tvekan GUILTY PLEASURE, med versaler. Och i tider som dessa, när vi bör stanna inne och inte umgås med andra, känns all pleasure man kan hitta hemmavid som en hyfsat god idé. Det är onekligen ett trivsamt om än lite pinsamt nöje att glo på snyggingar som grinar över missade chanser till kuckilurande.

Men det finns också en antydan av ett annat djup i denna på vissa sätt kusligt aktuella serie. Det är lätt att relatera till motvillig avhållsamhet i en tid då många av också oss på riktigt är tvingade till distans. Därför kan nog serien upplevas som en aning tröstande just nu.
 
 
Dessutom är det intressant att höra tankar om solidaritet med gruppen, och hur de vägs mot den individuella njutningen i stunden. Är det värt att sabba för alla andra bara för att tillfredsställa sitt eget pirr? Att trotsa förbud är väl inte så farligt, om det bara är jag som gör det?
 
Detta liknar frågeställningar som vi själva just nu tampas med. Att riskera kollektiv bestraffning för enskilda regelbrott är högst angeläget för även oss i denna konstiga tid. ”Too Hot To Handle” är således, fortsatt fånig förvisso, men samtidigt också helt rätt i tiden.
 
Och jag tror faktiskt att till och med Anders Tegnell skulle gilla detta.
 
 
Vad tycker ni om "Too Hot to Handle"? Kommentera nedan.
| 25 april 2020 09:00 |