Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 november 2015 | 13:10

13 mest minnesvärda morden i "Fredagen den 13:e"-filmerna

Ser du en snubbe med hockeymask och machete en sådan här dag är det bara att lägga benen på ryggen. Om du inte vill sluta som någon av dessa stackare…
Lite visste lägerledarna på Camp Crystal Lake att när lilla, deformerade Jason drunknade skulle han återvända flera år senare och göra slarvsylta av kommande generationer.

Idag, 35 år efter första ”Fredagen den 13:e”, har en av skräckgenrens mest effektiva seriemördare Jason Voorhees kommit upp i över 150 mordoffer. Med tanke på hans ofta uppfinningsrika metoder så har vi listat 13 (såklart) av de mest minnesvärda morden i serien.

13. Tina (Debisue Voorhees) i del 5


Det sämsta tänkbara man kan göra i en ”Fredagen den 13:e”-film är att smyga ut i skogen och ha syndigt tonårssex. Självklart bestraffas stackars Tina med ett par trädgårdssaxar i ögonhålorna medan hennes älskare tar en promenad. Bonuspoäng för skådespelerskans passande efternamn.



12. Jimmy (Crispin Glover) i del 4


”Tillbaka till framtiden”-farsan hade en tidig roll som oskuldsfull nörd med mål att bli av med oskulden på en alkoholdräkt tonårsfest. När allt är klappat och klart går han således ett brutalt öde till mötes i köket via korkskruv i handen och köttyxa i ansiktet. Ouch!



11. Doug (Peter Barton) i del 4


Hitchcock lärde oss en gång för alla att duscha i skräckfilm är ett big no-no. Eftersom Doug lyckats undgå klassikern ”Psycho” så får han lite vad han förtjänar när Jason dyker upp och mosar hans huvud mot badrumskaklet.



10. Vera (Catherine Parks) i del 3


Stackars Vera. Hon skulle bara ut i sjön och hämta sin kompis plånbok när ni-vet-vem gör entré med en harpun som han välriktat skjuter rakt in i Veras öga. Men detta är historiskt första gången Jason dödar någon iklädd sin nyfunna hockeymask. Alltid något.



9. Jason (Ted White) i del 4


En av de mest brutala ödena gick Jason själv till mötes. Trots att han oskadliggjorts otaliga gånger vid detta lag så är det när unga Tommy (Corey Feldman!) plockar upp bjässens machete och ger honom en omgång av hans egen medicin.



8. Mark (Tom McBride) i del 2


Någonstans kan man tycka att hugga ihjäl handikappade personer är lite att gå över gränsen. Men inte skaparna av ”Fredagen den 13:e del 2”. Här sitter stackars Mark i sin rullstol och väntar på ett hett booty call när Jason med sin machete gör processen kort.



7. Wases (Ron Palillo) i del 6


Väck inte björnen som sover. Det får kompisen till hjälten i del 6 erfara när de envist ska gräva upp Jason ur hans grav. Med lite blixtar och dunder så är vår hockeykille på benen igen och sliter simpelt men effektivt ur hjärtat på Wases - naturligtvis med bara handen.

Large bb9f57daa6848e598d635da44c5e7a29 jason

6. Trey (Jesse Hutch) i Freddy vs Jason


En variation på ett fällknivsliknande mord ur del 6. Trey har (som de flesta) precis fått ligga och tar sig en tupplur när Jason dyker upp med en stor kniv. Inte nog med att halvt hackas ihjäl - Jason avslutar det hela med att fälla ihop sängen, med Trey i den…



5. Judy (Debora Kessler) i del 7


Återigen - campa inte i närheten av Crystal Lake. Alltid en dålig idé. Men när du ligger där ensam i din sovsäck… ja, skyll dig själv. Jason är i vilket fall inte den som är den. När andra redskap saknas duger en sovsäck och ett träd gott och väl.



4. Sandra (Marta Kober) & Jeff (Bill Randolph) i del 2


Ett mord stulet ur Mario Bavas ”Bay of Blood” men likväl, ett minnesvärt mord. Det här stackars paret hinner inte ens avsluta sin älgskog innan Jason med sin machete joinar och slår två flugor i en smäll.



3. Adrienne (Kristi Angus) i Jason X


Tveklöst sämsta filmen i serien men med ett av de saftigaste morden. Löjligt snygga vetenskapskvinnan Adrienne undersöker Jasons lik - inte så smart - i sitt labb och finner snart sin nuna nedtryckt i flytande kväve, innan det krossas likt en glasskulptur.



2. Mrs. Voorhees (Betsy Palmer) i del 1


Jasons morsa var ju egentligen bara en simpel kock innan hon flippade ur och gick bärsärkargång. Men kanske var det lika bra att hjältinnan kapade huvudet på henne i en av de mest dramatiska halshuggningsscenerna i slashergenren. RIP Betsy Palmer.



1. Jack (Kevin Bacon) i del 1


Innan han gav upphov till spelet ”Six Degrees of Kevin Bacon” så spelade han ett av Fredagen-seriens första offer. Med makeupmästaren Tom Savinis briljanta effekter så genomborras Jacks strupe av en pil i sängen. Snabbt, effektivt, blodigt och underbart brutalt.


| 13 november 2015 13:10 |