Film

Skribent

Alexander Dunerfors

1 april 2015 | 07:00

Mats Karlsson lämnar MovieZine efter 11 år

Tack för alla de här åren!
Vår eminente superredaktör Mats Karlsson var en av de första ombord MovieZine.se när sajten fortfarande var relativt färsk. Sedan 2004 har han varit med om att göra den till Sveriges största filmsajt, skaka om i filmvärlden och ge oss alla de senaste nyheterna och heta intervjuer. En del påstår att han är synonymt med M:et i MZ. 

Efter 11 år hos oss önskar vi nu Mats all lycka till när han går vidare mot nya utmaningar.

Vi träffades för första gången i juni 2004, när vi körde upp till Stockholm för att gå på pressvisningen av "Spider-Man 2". Hur känns det egentligen att lämna MovieZine efter snart 11 år?
 
- Konstigt. Det är ju så mycket man fortfarande är stolt över, som man nu lämnar. Vet inte hur många gånger man har fått höra att "det är omöjligt, glöm det". Fast sånt blev man som tur är mest peppad av och nu känner man tveklöst att man har tillfört något. Det är det jag främst kommer att ta med mig.

Du har rest till Hollywood, filmfestivalen i Cannes, intervjuat många stora namn… Vad är det allra sjukaste du har varit med om?
 
- Att få träffa alla stora namn är givetvis kul, men inte det som har fått igång mig. Oftast är det de lite mindre och mer okända namnen som blir bästa upplevelsen. Jag är en sucker för humor och det udda, det som normalt inte bör hända. Praktexemplet för det skedde i Dublin när vi intervjuade Jon Voight. Inte nog med att Voight gjorde intervjun till en udda och fantastisk upplevelse, han stalkade mig hela kvällen. Han presenterade mig för John Boorman, som bara kändes herregud, det här händer inte. "Deliverance" är en av mina favoritfilmer ska tilläggas. En annan udda sak var när Jeff Bridges skulle bevisa att det går att ligga i en stol och när Hugh Jackman brast ut i sång i intervjukorridoren.

- Andra intervjuer jag sent kommer glömma är såklart de med Zack Snyder, Ian McKellen och Sigourney Weaver. Alltid häftigt att träffa sina idoler.
 
Vad är det sjukaste DU har gjort?
 
- Ska man lyssna på andra så är det att man har gett väldigt unga tjejer och killar utan filmiska eller journalistiska utbildningar chansen att visa att de kan göra det lika bra som många andra filmjournalister. Det sjukaste som jag själv tycker borde tveklöst vara när vi skickade en 15-årig filmhungrande kille att intervjua kreddiga Jean-Pierre Jeunet, tror inte presstjejen som höll i intervjudagen har återhämtat sig från den chocken än.

Hur har ditt jobb förändrats med åren? Jag tänker då både på dina arbetsuppgifter, på MovieZine och nätet i stort, men också filmvärlden?
 
- Ja, det har förändrats en hel del. Tack vare revolutionära framfarten med sociala medier är tillgången till info på en helt annan nivå än för tio år sen. Nu har man extremt bra inblick i allt och mitt kontaktnät har ju breddats så enormt de sista tre åren. En av mina ansvarsområden har varit att plocka ut det intressantaste att recensera och hitta rätt person till det. Går inte att frångå att det blir en liten egoboost när en film man har plockat ut innan folk ens har hört talas om blir en rejäl snackis ett halvår senare.

Vad ska du göra nu hela dagarna? Några filmer eller serier som ligger på hög och väntar?
 
- Det har ju varit största problemet i alla år, att inte ha tiden att se allt man vill se. Så det får jag väl åtgärda nu. Trots att man har sett sinnessjukt mycket film finns det fortfarande mycket kvar att se. Kan mycket väl bli nåt asiatiskt, har varit extremt dåligt av den varan de senaste åren.

Jag får en känsla att vi ändå kommer få se och höra från dig här, i kommentarsfälten och på forumet. Rätt?
 
- Att få mig att hålla käften är omöjligt, så det är lika bra ni bereder er på det värsta.
| 1 april 2015 07:00 |