Film

Skribent

31 december 2009 | 15:29

Mats favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och nu dags för Mats Karlsson att säga vad han tycker om 00-talet.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Shia LaBeouf som säkrade sin framtid genom att jobba med rätt filmmakare för att nå framgång över en natt, nämligen Spielberg och Bay.

Skådespelerska: Actionbruden Angelina Jolie som bevisade att hon verkligen kunde agera i Eastwoods "Changeling". Framgångarna tog dessutom ordentlig fart när hon gifte sig med Brad Pitt. En slump? Knappast. 

Regissör: Guillermo del Toro satte stor prägel på 2000-talet med filmer som "Hellboy" och "Pans labyrint" och kommer garanterat bli det stora namnet även nästa decennium med "The Hobbit".

En trend som jag aldrig vill återse: Alla dessa dåliga remakes. Det är verkligen dags för drömfabriken att ge manusförfattarna och filmmakarna en chans för att kunna skapa framtida milstolpar. 

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Filmatiseringarna av superhjältarna. Trots att kvalitén är varierande är det otroligt fascinerande att se alla gamla seriehjältar få liv på bioduken.

Årtiondets mest överskattade: "Sagan om ringen"-trilogin. Jag och regissören Kevin Smith har precis samma uppfattning om dessa ytliga filmer. Diskussionsunderlaget är redan klart för den kommande intervjun med herr Smith.

Favoritfilmer från 00-talet:

Hero - 00-talets mest genomtänkta film där Yimou Zhang tar fram det bästa ur Jet Li. Historien är så otroligt facinerande och man får verkligen en helt sanslös visuell upplevelse. Kinesiskt när det är som bäst!

There Will Be Blood - Det är minst sagt en ruggig film av Paul Thomas Anderson och en otrolig prestation av karaktärskådespelaren Daniel Day-Lewis. Wow!

Gladiator - Ridley Scott sparkade mycket efterlängtat liv i episka genren med "Gladiator" som innehåller filmhistoriens absolut bästa inledning. Filmens första 10 minuter är magisk.

Crouching Tiger, Hidden Dragon - Ang Lees stora genombrott som gav ordet vackert ett ansikte med härlig och omöjlig akrobatik och mysiga fighter. Chow Yun-Fat gör här en väldigt minnesvärd prestation som mästaren Li Mu Bai. Helt klart asiens bästa skådespelare.

300 - Zack Snyder gav mig en oförglömlig upplevelse i biosalongen och placerade därmed sig väldigt högt på min lista av favoritregissörer. Det fullkomligt haglade med minnesvärda one-liners. Oh boy!

Gå tillbaka till Daniel Ogaldes favoriter