Film

Skribent

Josefine Krischausky

31 juli 2022 | 12:45

Marilyn Monroe-filmen "Blonde" kritiseras redan innan sin premiär

Samtidigt som huvudrollsinnehavaren Ana de Armas kritiseras för sin brytning, anklagas filmen också för att exploatera Hollywoodikonens tragiska historia.
I år kan vi se Netflix utforska skådespelarikonen Marilyn Monroes livsöde i inte bara en, utan två olika filmer. Dels i en dokumentär som släpptes i april, men inte minst i den emotsedda spelfilmen "Blonde", som anländer i höst. Den sistnämnda förväntas bli en stor framgång för streamingtjänsten, men har också hunnit ta emot viss kritik, redan innan sin premiär.
 
Häromdagen släpptes en ny, längre trailer till dramat, där Ana de Armas gör huvudrollen som den plågade filmstjärnan. Trailern har bemötts med en del positiv respons, där flera tittare uttrycker sina höga förväntningar på filmen, men alla är inte lika övertygade.
 
En stor del av kritiken är riktad specifikt mot de Armas, närmare sagt faktumet att den kubanska skådespelaren talar med viss brytning i filmen (trots att hon ska ha genomgått en lång träning tillsammans med en dialekt-coach inför inspelningen). Medan många har visat sig vara upprörda över detta, finns det de som däremot menar att skådespelarens sätt att prata inte alls behöver betyda något för filmens kvalitet.
 
 
Det är dock inte endast huvudrollsinnehavarens röst som har väckt kritik. "Blonde", som är baserad på en roman av Joyce Carol Oates och beskrivs som en fiktiv porträttering av Monroes liv, anklagas också för att exploatera skådespelarens tragiska livshistoria.
 
I USA har "Blonde" tilldelats den högsta åldersgränsen, på grund av sexuellt innehåll. Filmen ska bland annat innehålla en skildring av ett grovt övergrepp, en händelse som dock ska vara just fiktiv, vilket har mötts av negativa reaktioner.
 
"Ni uppmärksammar inte ens något som faktiskt hände Monroe. Det är bara en sjuk fantasi", skriver en kritiker på Twitter. 
 
"Hon hade det tillräckligt svårt när hon väl levde, och Hollywood försöker fortfarande mjölka hennes historia", kommenterar en annan.
 
När "Blonde" väl har fått sin premiär, lär det med andra ord finnas en hel del debatt att följa eller engagera sig i. Filmen, som är regisserad av Andrew Dominik ("Killing Them Softly"), släpps på Netflix den 23 september.
 
Vad är dina tankar om kritiken mot "Blonde"? Ser du fram emot filmen?
| 31 juli 2022 12:45 |