Film

Skribent

MovieZine

29 november 2014 | 19:00

Mannen bakom R2-D2 är i Sverige

Kenny Baker, mannen som gett liv till en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer, är i Stockholm för Sci-fi-mässan. För MovieZine berättar han hur han fick rollen som R2-D2 i "Stjärnornas krig".
- Jag arbetade på en uppsättning av en kabaret i London, med Jack Purvis, när min agent berättade att en amerikansk regissör vid namn George Lucas var i stan och sökte efter en kortväxt person till sin nya film. Jag begav mig till ett kontor i West End för att träffa honom och hade knappt hunnit komma innanför dörren innan George sa: "Han duger!".

- De hade redan byggt R2-D2-kostymen och jag passade perfekt i den. Resten är förstås historia!

Idag använder man oftast väldigt mycket dataanimation när man gör filmer och "Star Wars"-filmerna är inga undantag på den fronten. Men att R2-D2 skulle bli ersatt av CGI finns det nog ingen risk för. 

- Man använder CGI i väldigt stor utsträckning i moderna filmer, det är jag medveten om, men George Lucas har alltid sagt att det var jag som väckte R2-D2 till liv. Jag tror faktiskt inte att R2-D2 skulle bli samma omtyckta karaktär, som varit så populär i 37 år nu, om han animerats med endast CGI, säger Baker.

Om kommande "Star Wars: Episod VII" får han däremot inte säga något, mer än bekräfta att han är med.

- Jag blev jätteglad då jag fick höra att de skulle göra en ny trilogi som skulle produceras av Disney. Jag tänkte direkt "hoppas att jag är med i filmerna!".
| 29 november 2014 19:00 |