Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 mars 2018 | 12:30

Malin Åkerman gör huvudrollen i svensk komedi

I sommar börjar inspelningen av "En del av mitt hjärta", en romantisk musikal-komedi baserad på Tomas Ledins låtar.
Svenskättade Hollywood-stjärnan Malin Åkerman har synts i allt från Zack Snyders "Watchmen" till tv-dramat "Billions". Nu är hon klar för sin första svenska filmroll.
 
Under en presskonferens i Stockholm tidigare idag avslöjades det att Malin Åkerman kommer leda "En del av mitt hjärta", en stjärnspäckad musikal. Tomas Ledins låtar kommer att vävas ihop med handlingen om Isabella, en singeltjej i Stockholm som hamnar i röriga relationer bland vänner från förr.
 
- Isabella rör sig finansvärlden i Stockholm, men har vuxit upp i en liten by. Hon kommer hem och ser att det är bröllop på gång mellan gamla kompisar. Kanske blir det en liten… trekant? Nej, triangeldrama!, skrattar hon.
 
Åkerman, som inte har bott i Sverige sedan hon var två år, får chans att fila på språkkunskaperna innan inspelningen börjar. Men hon har länge längtat efter jobb på hemmaplan.

- Jag var väldigt mån att göra något i Sverige. Det är kul att komma hem igen. Det har alltid lockat mig att göra något på svenska, och äntligen kom det ett manus som var allt jag hade hoppats på.
 
 
"Publiken har längtat efter en storslagen musikal"
 
För regin står Edward af Sillén, mest känd som manusförfattaren bakom "Medicinen" och "En underbar jävla jul". Han har tidigare också regisserat en krogshow med Tomas Ledin, samt musikaler på scen.
 
- Det är regi som jag brinner mest för, och här har jag fått ett fantastiskt manus. Det är första gången i mitt liv jag kände att det här måste jag göra! Att få göra en romantisk musikalkomedi för en svensk publik, det är en gåva.

ABBA gjorde det med ”Mamma Mia!”, Håkan Hellström med ”Känn ingen sorg” - nu får Tomas Ledins låtskatt inspirera en långfilm. Enligt regissören själv är det första gången det görs en riktig svensk musikal:

- Ett sånt här projekt, där en historia berättas med hjälp av musik från en svensk låtskrivare, det har inte gjorts tidigare. Jag tror att en stor massa människor där ute har längtat efter det. Vår ambition är att göra en riktigt storslagen musikalfilm.
 

Från vänster: Per Andersson, Jonas Karlsson, Christian Hillborg, Tomas Ledin, Malin Åkerman, regissör Edward af Sillén, Shima Niavarani, Johan Ulveson och producent Patrick Ryborn.
 
"Var tveksam till en början"
 
Tomas Ledin har själv fått välja ut ett 30-tal favoritlåtar till filmen, varav 16 kom med - "inte bara de självklara", kommenterar han nöjt. Han erkänner att han först var skeptisk till en filmidé:

- Jag var tveksam till en början. Det ska ju till ett bra manus, något väldigt starkt och engagerande. När jag fick läsa det var jag helt tagen. Helt makalöst starkt. Jag är otroligt glad att få vara med i det här sammanhanget.
 
I den dansande och sjungande ensemblen syns också Jonas Karlsson, Shima Niavarani, Per Andersson, Christian Hillborg, Johan Ulveson, Johan Rheborg och Pernilla Augusti. Manus är skrivet av Lars "Vasa" Johansson ("Små citroner gula"). Producent är Patrick Ryborn ("Lyrro", "Monky").
 
Inspelningen av "En del av mitt hjärta" börjar i sommar med planerad biopremiär i december 2019.
| 12 mars 2018 12:30 |