Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 december 2023 | 16:00

Satir eller magplask - vad gör magiska afroamerikaner i skruvad trailer?

Vita människors rädsla för svarta får en magisk twist i den här minst sagt udda komedin. Se trailern till ”The American Society of Magical Negroes” här.
När du trodde att du sett allt vad filmskapare kan hitta på och att det inte längre fanns sätt att chocka och provocera publik med politiskt laddad film... Nu kommer snart komedin ”The American Society of Magical Negroes” som handlar om precis det låter som.
 
Unga Aren (Justice Smith, ”Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) rekryteras till ett hemligt sällskap av afroamerikaner med magiska krafter. Deras livslånga uppdrag är att göra livet enklare för vita människor! Men när Aren anlitas för att ta hand om en kontorsarbetare (Drew Tarver, ”The Other Two”) blir han förälskad i dennes kollega (An-Li Bogan, ”After Yang”).
 
Det är en bisarr trailer som inledningsvis driver med den så kallade ”Magic Negro”-stereotypen från filmer där en svart, vis man ska vägleda en vit protagonist (”På väg med miss Daisy”, ”Nyckeln till frihet”, ”Green Book”, etc.). Sedan blir det en förvånansvärt konventionell romcom - men detta är endast baserat på trailern.
 
Filmen är regidebuten för skådespelaren Kobi Libii (”Madam Secretary”), som även skrivit manus och producerat. Andra medverkande är veteranen David Alan Grier, Michaela Watkins, Aisha Hinds (”Godzilla: King of the Monsters”), Rupert Friend och Nicole Byer.
 
Det är en film som tveklöst kommer bli en av 2024 års mer omtalade, speciellt med en titel som på grund av N-ordet kan bli svår att marknadsföra - eller ens diskutera. Trailern har redan väckt reaktioner på sociala medier och det debatteras om det är ett bisarrt magplask eller briljant satir. Avgör själv - se trailern här:
 
 
Filmen planeras ha amerikansk premiär 22 mars nästa år. Oklart om och när den kommer till Sverige.
| 16 december 2023 16:00 |