Film

Skribent

MovieZine

27 juli 2016 | 15:00

Magisk kväll med filmvisning på New York-tak

MovieZine var på plats när Rooftop Film Club visade ”Pans labyrint” i Bushwick.
New York har ju som vi vet fantastiska program med utomhusbio på somrarna, och en av arrangörerna är Rooftop Film Cub. Förra sommaren började de visa film på YOTEL i Manhattan, vilket blev en dundersuccée, så i år utökade de programmet till att inkludera OfficeOps i hipstertäta Bushwick i Brooklyn.

Det blev en magisk kväll när de visade ”Pan's Labyrinth” på taket med vacker solnedgång i bakgrunden, följd av en lysande fullmåne.

En blandning av New Yorkare och turister började droppa in någon timme innan filmstart, och personal välkomnade på plats utanför OfficeOps, vars diskreta ingång man lätt skulle kunna missa annars. Området består ju egentligen mest av av gamla lagerlokaler, som nu blivit omgjorda till bostäder och kontor, och de är inte handikappvänliga.
Managern Ashleigh hjälpte mig att åka upp i lagerhissen så jag slapp att gå upp för alla trapporna, men de två sista våningarna var jag tvungen att ta mig upp själv, vilket var ungefär så mycket jag klarade av på kryckor. Men utsikten från taket var väl värt besväret.

Själva taket ser ut som de flesta tak på gamla New York-byggnader, fast uppiffat med ett lager målarfärg. Men utsikten över Brooklyn och Manhattans skyline är spektakulär, och i förgrunden lockade bekväma solstolar på en plastgräsmatta, mellan en stor skärm och en popcorn-formad projektorkur.

Rooftop Film Club är ju en engelsk företagsidé som nu brett ut sig från London till New York och Los Angeles. Ashleigh kom från England för att driva Bushwick-grenen av Rooftop Film Cub, och berättade att OfficeOps kan erbjuda dubbelt så många platser (188 bekväma solstolar med hörlurar) som YOTEL, samt en större skärm (18 feet mot YOTELs 15 feet). Biljetterna är billigare ($19 mot YOTELs $33 där popcorn och champagne igår), och säljs inte ut lika snabbt.

När man kommer upp på taket bokar man av sitt namn på listan i en liten kiosk, där man får sina hörlurar och kan köpa popcorn och läsk, innan man tar plats. Har man inte med sig mat och känner sig lite hungrig kan man beställa takeaway.
Mina argentinska grannar i solstolarna intill åt pizza från kända Roberta's runt hörnet, vilket såg mycket gott ut, och många besökare hade tagit med sig vin eller öl. Det såg också mysigt ut, men inte i kombination med branta trappor och kryckor. Jag nöjde mig med vatten.

Sedan blev det dags för selfies, inte obligatoriskt kanske, men jag såg inte många besökare som missade chansen att fota sig och sitt sällskap framför takåsarna. Särskilt inte precis innan filmen började, då solen var på väg ner och färgade himlen vackert röd. Faktum är att det blev lite trångt ett tag i hörnet på taket som vette mot Manhattan, norrut.

Jag vet inte om det var på grund av regnovädret eller bara för att vi satt högt upp, men det blev snart lite kyligt som under en svensk sommarkväll, i kontrast mot New Yorks tropiska hetta på trottoaren nedanför.Så äntligen började ”Pan's Labyrinth”, Guillermo Del Toros mästerverk från 2006. Precis som om magin spridit sig från protagonisten Ofelias sagovärld, blev taket i Bushwick sparat från det åskoväder som dundrade i horisonten. Fullmånen sken spöklikt mellan blixtarna och en svalkande vind svepte över publiken. Det var som om vädrets makter ackompanjerade ”Pan's Labyrinth” och förstärkte filmupplevelsen.

Halv elva var filmen över, och snart var vi tillbaka nere i New York-värmen på gatan. Men vi hade alla med oss en fantastisk filmupplevelse, och jag ser mycket fram emot nästa chans att bänka mig i Rooftop Film Clubs bekväma solstolar snart igen.

Annika Andersson

OfficeOps ligger på 57 Thames St i Brooklyn. Enklast är att ta sig dit är med 7:ans tunnelbana till Morgon street, ca 15-20 minuter från Manhattan.
| 27 juli 2016 15:00 |