Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 januari 2023 | 08:50

”M3GAN” är inte att leka med - nya skräckfilmen är årets första biosuccé

James Wans svar på ”Den onda dockan” fick en urstark debut på amerikanska box office. På fredag blir det svensk premiär.
Det är inte längre bara ”Avatar: The Way of Water” som lockar biopublik. Under helgen visade skräckdockan M3GAN att hon inte är att leka med när hon släpptes lös på amerikanska biodukar. Intäkterna landade på 30 miljoner dollar i USA och totalt 45 miljoner världen över.
 
Med tanke på att filmens budget låg på blygsamma 12 miljoner dollar kan nu producent James Wan (”The Conjuring”, ”Annabelle”) skratta hela vägen till banken, medan han skissar på en uppföljare.
 
8a45e65e977709da01534cc8234e7681 megan2
 
Inför premiären av ”M3GAN” har filmen fått en skicklig marknadsföring som gjort internet, och den värdefulla TikTok-målgruppen, besatta av den dansande, dödliga roboten. Inte ens Chucky har kunnat missa hennes entré.
 
Filmsajten Collider skriver att den hajpade thrillern överträffade ”Avatar 2” när den släpptes i USA i fredags, med 11.7 miljoner dollar i kassan (James Camerons sci-fi-epos fick nöja sig med 11.4 miljoner den dagen).
 
 
Filmen handlar om en föräldralös 8-årig flicka som får en ny docka som sällskap. Dockan är en AI-prototyp programmerad för att bli Cadys vän och skydda henne från allt ont. En god tanke, men snart tar M3GAN sitt uppdrag som beskyddare på lite väl stort allvar.
 
”M3GAN” fick en svensk smygpremiär på Nordisk Films biografer i helgen, och släpps officiellt i Sverige nu på fredag, 13 januari. Håll utkik efter MovieZines recension imorgon!
| 9 januari 2023 08:50 |