Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

12 november 2015 | 20:00

Lupita Nyong'o delar med sig om sin "Star Wars"-karaktär

Och Oscars-vinnaren berättar också om hur Andy Serkis hjälpte henne med motion-capture-tekniken.
Lupita Nyong'o vann en Oscar för sin smärtsamt nakna prestation som plågad slav i Steve McQueens "12 Years a Slave" förra året. Många gladdes därför när det offentliggjordes att hon hade fått en roll i "Star Wars: The Force Awakens", även om en del ögonbryn sedan höjdes när det avslöjades att det rörde sig om en helt datoranimerad karaktär kallad Maz Kanata.

Inte mycket mer än namnet har varit känt kring karaktären, men i en intervju med Entertainment Weekly lättade både Lupita själv, men också J.J. Abrams, på locket en aning kring vem den glasögonprydde utomjordingen är.

Lupita Nyong'o sa:

- Hennes bakgrundshistoria är att hon var en pirat under väldigt, väldigt lång tid. Hon har levt i över tusen år nämligen. Hon har nu ägt det här vattenhålet hon driver i ungefär 100 år, och det är egentligen som vilken annan bar som helst som man kan hitta i något hörn av "Star Wars"-universumet.Maz Kanata bor tydligen i ett typ av slott tillsammans med massor av andra underliga figurer, men vad som gör henne speciell sitter i hennes ögon. De har nämligen speciella krafter. 

J.J. Abrams sa så här:

- Jag hade vissa specifika idéer om hur hon skulle fungera och vad hon skulle göra. Jag hade en idé om att hon skulle använda ett par speciella glasögon. Ögonen är en viktig del av karaktären, och ni kommer få se på vilket sätt i filmen.

Regissören utvecklade också hur de resonerade när de bestämde att Maz Kanata skulle bli helt datorgjord:

- Jag ville ursprungligen att varelsen skulle vara en docka, men när vi kom på alla saker som karaktären skulle vara tvungen att göra så kändes det som att datoranimering och motion-capture var vägen att gå.

Motion-capture kan vara svårt att hantera för oerfarna skådisar, men Lupita hade turen att få jobba med gurun inom mo-cap-skådespeleri; Andy "Gollum" Serkis.

Nyong'o berättade om det bästa tipset hon fått av sin spandexbeklädde kollega:

- Det bästa tipset han gav mig, som verkligen kändes viktigt att följa, är att man måste utveckla motion-capture-karaktärer på samma sätt som vilken annan roll som helst. Man måste förstå vem karaktären är och vad det är som format henne eller honom.
| 12 november 2015 20:00 |